Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Svensk seger i VM-premiären

Hon sköt över i öppet läge, hon manglade en back, hon kämpade – och hon gjorde till slut matchens enda mål mot Colombia. Jessica Landström gav äntligen Sverige en seger i en premiärmatch i damfotbolls-VM.

Lotta Schelin är den rörliga liraren i det svenska anfallet. Jessica Landström, med 180 cm och 72 kilo, är den tuffa bollmottagaren och murbräckan. De har lärt känna varandra allt bättre. Målet som gav 1–0 mot Colombia var som planerat.

Sverige skulle slå långa bollar mot anfallet och få Colombias spelare att springa sig trötta. Redan första kvarten skapade svenskorna tre feta chanser, men brände alla. En boll från Lotta Schelin rensades bort på mållinjen, och Jessica Landström sköt över i drömläge.

– Det var tråkigt. Men missen sitter inte kvar i huvudet mer än max fem sekunder. Varför lägga energi på nåt jag inte kan påverka, säger Jessica Landström.

Colombia klarade den stormen och växte in i matchen. Fotboll handlar till stor del om att behandla bollen. Det gjorde sydamerikanskorna ofta så mycket bättre än Sveriges spelare, inte minst på mittfältet. Det var roligt att se Colombia. Men ur svensk synvinkel ville man ha ut mer av matchen än så.

– Det var mycket nerver, men många gjorde ett väldigt hårt jobb. Vi spelade stort, som vi ska göra. Men sen kom vi in lite i deras spel, och det blev lite plottrigare, beskriver Landström.

I 57:e minuten kom målet som gav Sverige den första segern i en premiärmatch i damfotbolls-VM, efter fyra förluster och ett oavgjort resultat.

Ständigt aktiva och kreativa Lotta Schelin tog sig fram på högerkanten och slog in bollen längs marken framför mål. Vid bortre stolpen kom Jessica Landström rusande och slog in 1–0.

– Jag lyfte på hatten för Lotta, hon är högst delaktig i målet. Lotta gör en fantastisk prestation som serverar mig de bollar jag får, berömmer 26-åriga Landström.

Hon är VM-debutant, men som proffs i toppklubben Frankfurt van att göra mål på tysk mark. Stämningen på Bayer Leverkusens läckra arena, ombyggd 2009 och med 21.000 åskådare på tisdagens match, var förstås ändå speciell.

– Publiken var fantastisk. Jag tyckte det var många svenskar här, och kände ett bra stöd av dem. Det ger en massa energi. Resultatet kunde varit annorlunda. Men vi gör det bra, sammanfattar målskytten.

I första halvlek gick hon upp mot en höjdboll på mittplan och krockade med en colombiansk back, som blev liggande på planen i flera minuter.

– Jag gick mot bollen och vet inte vad som hände, säger Jessica Landström, som också friades av domaren.