Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Svenska landslaget till Turkiet som planerat

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Terrorattackerna i Turkiet har väckt frågetecken för Sveriges landskamp i Antalya på torsdag.
Svenska fotbollförbundet följer utvecklingen, men är inte oroligt för säkerheten.

– Vår resa till Turkiet kommer att genomföras som planerat, säger Niklas Bodell, kommunikationsansvarig på förbundet.

Landslaget samlas i Stockholm på måndagen och reser till Antalya på onsdag. Efter den senaste tidens händelser i Turkiet har träningslandskampen ifrågasatts.

Så sent som i lördags dödades fem människor och 30 skadades vid ett attentat i Istanbul och på söndagen ställdes derbyt mellan Galatasaray och Fenerbahce in efter hot om en ny attack.

– Vi har ständig kontakt med myndigheter i Turkiet och deras fotbollsförbund. Ingenting har förändrats och resan blir av som planerat, säger Niklas Bodell till TT på måndagen.

Senare på måndagen framkom dock uppgifter om det inställda derbyt. Den turkiska tidningen Hurriyet Daily News skrev att terrororganisationen Islamiska staten (IS) hade planer på att genomföra ett dåd likt Parisattackerna i november förra året.

Det är fortsatt oroligt i Turkiet efter helgens dåd i Istanbul. Under måndagen dödades fyra soldater i en bombattack mot deras militärfordon i staden Nusaybin i sydöstra Turkiet.

Läs mer: IS-hot stoppade fotbollsderby i Istanbul

Strider mellan säkerhetsstyrkor och kurdiska gerillasoldater utbryter regelbundet i området, sedan vapenvilan mellan terrorstämplade PKK och den turkiska staten bröt samman i juli.

IFK Norrköpings manager Janne Andersson känner heller ingen oro för att släppa anfallaren Emir Kujovic till landslaget.

– Jag utgår från att Svenska fotbollförbundet har koll. Det är min utgångspunkt, att det finns folk som jobbar med det här, via sina kanaler. Man får ta rygg på dem, helt enkelt. Det är ganska komplicerade saker, säger Andersson.

Skulle du ha förståelse för om en av dina spelare, i det här fallet Kujovic, inte vill åka med landslaget på grund av det är oroligt i ett land?

– Inte om förbundet säger att det okej. Det måste man lita på. Om man skulle börja göra personliga värderingar i olika frågor skulle det bli jobbigt. Det kan säkert finnas något undantag, men generellt får man stötta de beslut som tas.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren är inne på samma linje.

– Jag är säker på att förbundet inte skulle ta en risk med sådan värdefullt manskap om de skulle få indikationer på att det vore en risk att åka dit, säger han till TT.

Läs mer: Ingen TV4-studio på plats i Turkiet

Fakta. Landslagets program

Fotbollslandslagets program inför matchen mot Turkiet:

21 mars: Träning, Friends Arena, Stockholm.
22 mars: Träning, Friends Arena.
23 mars: Träning, Friends Arena. Avresa till Antalya.
24 mars: Turkiet–Sverige, landskamp Antalya Stadium kl 19.45.