Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/svenska-sakerhetschefen-historik-med-hogerextrema-supportrar/

Sport

Svenska säkerhetschefen: Historik med högerextrema supportrar

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

BUKAREST. Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, är inte ”jätteorolig” inför fredagens match i Bukarest. 

Men farhågorna om incidenter från läktaren är lite större än vanligt.

Rumänien fälldes så sent som i höst av Uefa för rasism, pyroteknik och en planinvasion, något som lett till farhågor om bland annat att svenska spelare kan bli rasistiskt attackerade under matchen.

– Allt sammantaget gör att bilden är lite annorlunda än när landslaget är utomlands vanligtvis. Men det är inte bara rasism, säger Martin Fredman.

Ramsorna som Rumänien fällts för är riktade mot Ungern och den etniskt ungerska minoriteten i Rumänien, men som DN beskrivit är det högerradikala, nationalistiska grupper som ligger bakom.

– Uefa skiljer inte på rasism och rasism, oavsett vem som är utsatt. Det finns också uppgifter om en historik där det även skett mot mörkhyade. Uefa har ett väldigt tydligt fokus det här året eftersom de ser att rasismen har ökat på de europeiska läktarna. Vi ser inte riktigt samma sak i Sverige, säger Martin Fredman.

– Det finns också en historik med klubblagssupportrar åt det högerextrema hållet, med visst våldskapital. Även om det har gått åt det hållet (mot ungrare) så kan det mycket väl spilla över på mörkhyade spelare också, säger han. 

Spelarna har informerats, och om rasism hörs från läktaren finns ett trestegsprogram som domaren ska följa, där man först stoppar spelet tillfälligt och säger till publiken att sluta. Om det inte upphör kan matchen avbrytas helt.

– Vi ger också direktiv till vår personal, ordningsvakter och publikvärdar, att vara uppmärksamma på allt som sägs på läktarna. Domarna hör ju inte allt naturligtvis, säger Martin Fredman.

– Jag är inte jätteorolig för det där, men är det så att det händer så är det fasansfullt tragiskt. Men det finns en plan för att hantera det.

Läs mer: Rumänsk ilska mot Lagerbäcks antirasismutspel: ”Missförstånd”