Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Svenska VM-kvalmatchen mot Danmark ställs in

02:30. Spelarkonflikten i Danmark gör det omöjligt att spela mot Sverige på fredag. Det säger danska fotbollsförbundet. Men den svenska landslagschefen har inte helt gett upp hoppet om match

Mitt under den svenska träningen kom beskedet. Den danska spelarkonflikten är inte löst – och det danska fotbollsförbundet har meddelat att fredagens VM-kvalmöte ställs in.

Trots beskedet hoppades Sverige på spel in i det sista, men på onsdagskvällen släcktes hoppet helt.

De danska damfotbollsspelarna och deras förbund, DBU, har inte lyckats enas om ett nytt landslagsavtal.

De utdragna förhandlingarna om ekonomi och villkor har strandat, och på onsdagsförmiddagen meddelade DBU att Danmark inte dyker upp till fredagens viktiga VM-kvalmöte i Göteborg.

Beskedet kom mitt under den svenska landslagsträningen på Kamratgården. Spelarna tränade ovetandes på som vanligt – men vid sidlinjen stod landslagschefen Marika Domanski Lyfors i intensiva telefonmöten och intervjuer.

– Vi har fått beskedet att Danmark inte kommer spela matchen, så som det ser ut nu, sade Domanski Lyfors när hon omringas av DN och övrig press.

– Från Danmarks håll tar vi det här som ett definitivt besked. Men vi avvaktar ändå Uefas (det euroepiska fotbollsförbundets) besked.

Ja, den svenska truppen hoppades in i det sista på att få möta rivalen. Formellt gäller att Danmark måste vara på plats senast 24 timmar före avspark.

– Jag hade hoppats för damfotbollens skull och för Danmarks skull att det här skulle lösa sig. Och det hoppas jag än i dag, sade Domanski Lyfors.

På onsdagskvällen konstaterade dock Svenska fotbollförbundet på sin hemsida att matchen inte blir av.

”Nu står det helt klart att VM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark inte kommer att äga rum”, skriver förbundet och hänvisar till även ett skriftligt besked från det danska förbundet.

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi kan bara konstatera att parterna i de danska förhandlingarna inte är överens om ett nytt spelaravtal, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Konflikten är inte ny.

Sommarens danska EM-silvermedaljörer har förhandlat med sitt förbund sedan 2016, och i september ställdes en träningsmatch mot Nederländerna in. Några dagar senare slöts ett delavtal som gjorde att Danmark kom till spel i sin VM-kvalpremiär mot Ungern – men när veckans landslagssamling skulle inledas i Helsingör i måndags dök spelarna aldrig upp.

På tisdagskvällen valde förbundet att sätta hårt mot hårt. I ett pressmeddelande hotade man med att blåsa av VM-kvalmatchen på onsdagsmorgonen.

Danska lagkaptenen Pernille Harder sade till Ekstrabladet att hon ville förhandla under natten, men på morgonen uteblev laget från ännu en träning – och sedan kom alltså DBU:s besked.

När onsdagens blågula träning var över skickade landslagsledningen fram lagkaptenen Caroline Seger och förbundskaptenen Peter Gerhardsson för att kommentera läget.

Duons linje var då att Sverige skulle utgå från att det blir ett möte, men Seger konstaterade även att det vore "jättetråkigt" om VM-kvalmatchen ställdes in.

Danmark ses som Sveriges starkaste, och i praktiken enda, konkurrent om direktplatsen i VM-kvalgruppen.

– Vi vill ju möta de bästa. Det är det vi tränar för, sade Seger.

Nära 8 000 biljetter har sålts till mötet på Gamla Ullevi.

Vad händer med de som har köpt biljetter?

– Biljetterna kommer att återbetalas, naturligtvis, sade Marika Domanski Lyfors.

Läs mer: Domanski Lyfors: ”Tror på hårda konsekvenser för Danmark”

Läs mer: Bakgrund och fakta om den danska konflikten