Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Svenske landslagschefen: Tror på hårda konsekvenser för Danmark

Landslagschef Marika Domanski Lyfors.
Landslagschef Marika Domanski Lyfors. Foto: Maja Suslin/TT

Göteborg. Mitt under den svenska landslagsträningen kom beskedet. Danmark kommer inte till fredagens VM-kval i Göteborg.

Uteblir motståndaren kan straffet för de danska EM-silvermedaljörerna bli hårt.

– Det blir en Uefa- och Fifafråga. Men jag tror att det blir hårda konsekvenser, säger svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

De danska damfotbollsspelarna och deras förbund, DBU, har inte lyckats enas om ett nytt landslagskontrakt.

Förhandlingarna om ekonomi och villkor har strandat, och på onsdagsförmiddagen meddelade DBU att Danmark inte dyker upp till fredagens viktiga VM-kvalmöte i Göteborg.

Beskedet kom mitt under den svenska landslagsträningen på Kamratgården. Spelarna tränade, ovetandes, på som vanligt – men vid sidlinjen stod landslagschefen Marika Domanski Lyfors i intensiva telefonmöten och intervjuer med pressen.

- Från Danmarks håll tar vi det här som ett definitivt besked. Men vi avvaktar ändå Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) besked, säger Domanski Lyfors till DN och andra medier på plats.

- Reglerna är ju sådana att det är 24 timmar innan match som laget ska vara på plats. Jag hade hoppats för damfotbollens skull och för Danmarks skull att det här skulle lösa sig. Och det hoppas jag än i dag. 24 timmar före match vet vi.

De svenska spelarna har tidigare uttryckt sitt stöd för Danmark. Många har danskor i sina klubblag eller har tidigare spelat med danskor. Svenska landslagsbacken Magdalena Eriksson är dessutom flickvän till danska lagkaptenen Pernille Harder.

- Spelarna känner att det här är en nödvändig kamp att ta. De känner att det är något som behöver ske, det motiverar dem och de står enade, sade Eriksson om den danska kampen till DN på tisdagen.

- Jag tycker givetvis att det är väldigt tråkigt att det ska behöva hända, men samtidigt är något som behöver hända.

Marika Domanski Lyfors säger om de danska förhandlingarna:

- Jag kommenterar inte deras avtal eller förhandlingar. Jag är inte så insatt i det som de diskuterar.

Både hon och spelarna är fortfarande inställda på match, säger landslagschefen.

Men uteblir Danmark från mötet på Gamla Ullevi väntar troligtvis hårda konsekvenser. Det har tidigare spekulerats i att Danmark riskerar att diskas från hela VM-kvalet. Därmed missar man definitivt slutspelet i Frankrike 2019 och även chansen att kvala in till OS 2020.

- Det blir en Uefa- och Fifafråga. Men jag tror att det blir hårda konsekvenser, säger Domanski Lyfors.

Vad händer med de som har köpt biljetter till fredagens match?

- Jag hoppas att matchen blir av, men om den inte blir av kommer biljetterna att återbetalas naturligtvis. Möjligheten finns också att se matchen mot Ungern (i Borås på tisdag). Vi kommer göra allt för att så många som möjligt ska bli skadeslösa.