Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Sverige har fortfarande inte skrivit på mot matchfixning

Trots löften om att skriva på är Sverige fortfarande enda land nordiska som inte undertecknat Europarådets konvention mot matchfixning.

– Den här långbänken är inte acceptabel, säger riksdagsmannen Kent Härstedt (S).

I mars i fjol avslöjade DN att regeringen gjort helt om och beslutat sig för att skriva under konventionen mot matchfixning som Europarådet presenterade i september 2014. Men trots löftet att gå emot regeringens Reinfeldts beslut om att ställa sig utanför konventionen och i stället ansluta sig har så inte skett ett år senare.

Sverige är ensamt i Norden om att inte ha skrivit under. Bland de över 22 länder som undertecknat finns också Tyskland, Frankrike och Ryssland men även mindre nationer som Armenien, Bosnien-Hercegovina och Azerbajdzjan.

Kent Härstedt, som arbetat aktivt med utformningen av konventionen, är oförstående till dröjsmålet och säger att det inte är acceptabelt.

– Sverige är ju känt för att gå i bräschen i sådan här frågor. Det här sänder inga bra signaler, säger Härstedt, som i höstas skrev en riksdagsmotion i frågan, där han kräver att Sverige omedelbart ska ansluta sig till konventionen, som ska underlätta det internationella arbetet mot uppgjorda matcher.

Trots att Härstedt nu har sina socialdemokratiska partikamrater i regeringen har han inte fått gehör.

Caroline Waldheim, sakkunnig hos idrottsminister Gabriel Wikström (S), säger att ambitionen är att Sverige ska underteckna.

– Skälet att vi inte gjort det ännu är att det finns en process för att hela EU ska ansluta sig. Vi vill göra det samtidigt. Det blir lite tandlöst om bara enskilda medlemsstater skriver på, säger Waldheim.

När EU är redo för att signera är inte klart. Ett problem har varit att Malta, där många spelbolag finns baserade, har satt sig på tvären och motsatt sig förslag till skrivningar i konventionen.

Waldheim konstaterar att Sverige arbetar aktivt mot matchfixning och att den nationella plattform som konventionen kräver att varje land ska ha redan finns på plats.

Kent Härstedt påpekar att en rad länder inom EU redan har skrivit på och tycker inte att det finns någon anledning att vänta.

– Om våra grannländer kan skriva på kan vi. Det här handlar om uttryck för politisk vilja, säger han.

Fakta. 22 länder har skrivit på

22 länder som skrivit på Europarådets konvention om matchfixning:
Armenien, Azerbajdzjan, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Holland, Island, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Norge, Polen, Portugal, Ryssland, Serbien, Spanien, Schweiz, Tyskland, Ukraina