Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Sverige har redan klart med VM-bas i Ryssland

Other: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Landslaget har redan förhandsbokat boende och träningsbas om det blir VM-spel i sommar.

Väntar bekräftelse eller avbokning?

Svaret kommer om en månad. Först måste Sverige klara ett playoff – det sista och svåraste hindret.

De fyra playoff-matcherna är utspridda från torsdag till tisdag, med den första matchen 9, 10 eller 11 november och retur 12, 13 eller 14. Förbundskapten Janne Andersson vill helst spela första matchen sent och på bortaplan. När och var Sverige spelar har stor påverkan på förberedelserna.

– Om vi börjar borta tidigt är det större sannolikhet att vi förbereder oss utomlands, men vi måste hitta lösningar först, säger landslagschefen Lars Richt.

– Annars är nog tanken att vi ligger hemma.

Blir det Danmark borta i den första matchen tränar landslaget garanterat på Friends. Den korta resan och liknande väderförhållanden gör det onödigt att samlas i Köpenhamnstrakten.

Inför förra höstens VM-kval mot Frankrike togs omvägen via Marbella. Det kan bli något liknande om lotten i Zürich på tisdag tussar samman Sverige med Italien, Kroatien eller Schweiz.

– Vem vet? Men ni vet ju ungefär hur vi tänker. Att spelarna ska resa till Stockholm på måndagen och sedan någon annanstans på tisdagen tar mycket kraft. Då kör vi nog från början på plats eller på en annan plats som vi gjorde mot Frankrike, säger Richt.

Läs mer: Så fungerar playoff och lottningen till playoff

Går ni parallellt in i ytterligare en fas i VM-förberedelserna?

– Nej, vi har den delen ganska klarlagd och där känner vi oss ganska trygga. Vi har varit i Ryssland och kollat flera gånger, men det tar vi efter playoff om vi är i VM.

Har ni redan nu en plats som ni vet att ni får om det blir VM-spel?

– Vi har en plats.

Var ligger den?

– I Ryssland.

Var i Ryssland?

– Var sak har sin tid. Det tar vi när det blir aktuellt.

Boendet och träningsförhållanden är en ”väldigt viktig faktor” som landslagsledningen jobbat mycket noga och seriöst med sedan det misslyckade EM-slutspelet 2000. Då hade man Oisterwijk som bas, i ett skogsområde utanför Eindhoven.

Spelarna trivdes inte alls. Där lärde sig ledningen en läxa.

– Om det inte känns bra är det oftast inte det som händer på planen som är felet, utan mer var vi bor, hur vi reser och så vidare.

Faciliteterna i Pornichet under förra EM var utmärkta, men det svala och regniga vädret vid den franska Atlantkusten sänkte humöret.

– Vädret har också stor makt, säger Richt.

I Ryssland kan de 32 deltagande länderna välja mellan en rad förläggningar, samlade i utspridda kluster i den väldiga europeiska delen av Ryssland.

Har spelarna ungefär samma önskemål som tidigare?

– Ja, det har de.

Det har inte ändrats för att vissa har slutat?

– Nej, inte alls. Och han hade inte några synpunkter på boendet på det sättet...

Fakta.Aktuella VM-baser

32 lag deltar i sommarens VM-slutspel i Ryssland och någonstans måste landslagen bo och träna mellan matcherna.

Ryssland erbjuder ett 60-tal platser, koncentrerade till nio kluster runt spelorterna Kaliningrad, S:t Petersburg, Moskva, Nizjnij Novgorod, Kazan/Samara/Saransk, Jekaterinburg, Volgograd, Sotji och Rostov.

Avstånden mellan några av spelorterna är enorma, bara mellan Kaliningrad vid Östersjön och Jekaterinburg vid Uralbergen är det 248,5 mil fågelvägen.

Först efter lottningen i Kreml, Moskva den 1 december vet lagen var de ska spela. Avstånden är inget större problem för landslagen, som färdas med chartrade plan. Då blir det värre för supportrar och medierepresentanter att resa mellan matcherna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.