Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/sverige-inledde-landskampsaret-med-forlust-mot-finland/

Fotboll

Sverige inledde landskampsåret med förlust mot Finland

Finlands Eero Markanen gör segermålet mot svenska landslaget i fotboll i första landskampen 2019.
Finlands Eero Markanen gör segermålet mot svenska landslaget i fotboll i första landskampen 2019. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Sverige inledde landskampsåret med förlust – 0–1 mot Finland i träningslandskampen i Doha, Qatar. Förre AIK-spelaren Eero Markkanen gjorde segermålet efter 23 minuters spel.

Rätta artikel

Förbundskapten Janne Andersson pratade inför matchen om att våga variera spelet, ta löpningar och ha stor rörlighet utan boll. 

Men Sverige fick inte igång det offensiva spelet. Mittbackarna Robin Jansson och Alexander Milosevic borde drivit upp och tagit fram bollen snabbare, men hade samtidigt få passningsalternativ. Det var för dålig rörelse både centralt på mittfältet, och från yttermittfältarna Hosam Aiesh och Daleho Irandust, som ofta blev isolerade på kanterna.

Den bristande rörligheten innebar att det blev statiskt och långsamt. Finland hann utan problem formera defensivt, och man vann de flesta närkamperna.

Mittfältarna Tim Sparv och Rasmus Schüller kunde styra det finländska passningsspelet, som var rappare än det svenska. Lassi Lappalainen och Simon Skrabb  löpte till sig ytor på kanterna.

– Man kan leva med att förlora en träningslandskamp. Men om det sett ut som i första halvlek under hela matchen, då hade jag nog varit besviken, sade Janne Andersson till DN efter matchen.

– Det syntes tydligt att det var många nya, yngre spelare i startelvan. Det blev hafsigt och nervöst i första halvlek, vi gjorde enkla tekniska misstag. Samtidigt kom Finland med ett mer färdigt lag. 

– Men i andra halvlek skapade vi tryck och parkerade på deras planhalva, gjorde 35 bra minuter med varierat anfallsspel, som jag är väldigt nöjd med, sade Andersson.

Rasmus Karjalainen hade matchens första målchans redan i den sjätte minuten. Ett skott ur dålig vinkel till höger i straffområdet tog på Robin Jansson och målvakten Jacob Rinne lyckades styra bollen i stolpens utsida.

Överhuvud taget hade Finland lättare att hitta ytor i offensivt straffområde före paus. Karjalainen hade ett nytt, öppet läge efter 20 minuter. Och tre minuter senare kom finländskt 1–0.

En boll som studsade på Hosam Aiesh gav Tim Sparv yta ute till vänster. Han spelade in lågt i boxen där förre AIK-spelaren Eero Markkanen vräkte sig fram mellan passiva försvarare och stötte in ledningsmålet.

Fem minuter senare tvingades Sverige göra matchens första byte. Simon Tibbling haltade av och ersattes av Simon Thern.

Tibbling, från Bröndby, som var en av sex debutanter i den svenska startelvan. De övriga var Robin Jansson, AIK, Jonathan Augustinsson, Djurgården, Hosam Aiesh, Östersund, Daleho Irandust och Alexander Jeremejeff, båda Häcken.

Med anledning av det tidiga bytet gjorde inte Janne Andersson några förändringar i paus, då det uppgjorda var totalt sex byten, fördelat på tre tillfällen.

Ett dubbelbyte kom efter 63 minuter. Vänsterbacken Jonathan Augustinsson tvingades bryta (kramp i vaden) och ersattes av Adam Andersson. Samtidigt byttes anfallaren Viktor Gyökeres in i stället för Kalle Holmberg.

Med Adam Andersson inbytt fick landslaget första tvillingparet sedan bröderna Ravellis dagar. Brorsan Joel startade till höger i fyrbackslinjen.

Dryga kvarten in på andra halvlek hade Finland bytt ut fyra av de tongivande spelarna - Tim Sparv, Rasmus Schüller, Simon Skrabb och Eero Markkanen.

Det innebar att Sverige tog över matchen, och började skapa möjligheter. Inom loppet av två minuter hade Alexander Fransson ett riktigt bra läge som täcktes av en finsk försvarare, Daleho Irandust missade öppet mål från nära håll, och Alexander Jeremejeff hade ett skott i burgaveln.

Men den svenska offensiven bedarrade mot slutet. Och det var nära att Finland ökade på ledningen på tilläggstid, då Tim Väyrynen blev frispelad, men Jacob Rinne hann ut och täcka avslutet.

Januariturnén fortsätter med match mot Island på fredag. Då kommer Janne Andersson att nominera en helt annan startelva.

– Jag vill att alla ska få chansen att visa upp sig, säger Andersson.

Simon Tibbling stukade foten, och kommer troligen att lämna truppen, och att åka hem till sitt danska klubblag.

Läs mer: Nobbade landslaget – ville inte till Qatar: ”Orsakernas etiska”