Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Sverige vann stort i genrepet

Lotta Schelin gör 4–0 för Sverige.
Lotta Schelin gör 4–0 för Sverige. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Göteborg. Förbundskapten Pia Sundhage ville se mål och det fick hon. Det blev 6–0 för damlandslaget i OS-kvalgenrepet mot Skottland efter en rejäl urladdning i slutet av första halvlek.

Med drygt sex minuter kvar att spela av den första halvleken var det goda odds på att Sverige skulle leda med 3–0, men så blev det.

1–0 i den 39:e minuten var ett tungt distansskott från mittfältare Lisa Dahlkvist, som snappade upp bollen efter en skotsk brytning.

2–0 var ett skott av betydligt mindre hårdhet, men på något sätt skruvade sig Magdalena Erikssons in vid stolpen och vänsterbacken hade därmed gjort sitt första landslagsmål.

Svenskorna var inte färdiga med det. På stopptid i första halvlek kom ett riktigt vackert anfall, där Emilia Appelqvist spelade fram Jessica Samuelsson, vars precisa inlägg hittade Sofia Jakobsson, som tog emot bollen och satte 3–0.

Före målkavalkaden hade Sverige med ett tremannaanfall bestående av Lotta Schelin, Olivia Schough och Sofia Jakobsson svårt att skapa de sylvassa chanserna. Jakobsson drog ett skott tätt över i inledningen och Schelin kunde fått både en och två straffsparkar med sig efter dueller med den skotska mittbacken Joelle Murray, men domaren friade.

Sverige tog sig effektivt fram på högerkanten, där ytterbacken Jessica Samuelsson visade löpvilja och var ett offensivt hot.

Dessvärre tvingades Samuelsson utgå i andra halvlek med en misstänkt sträckning.

Skottland, utan två av sina mest framträdande spelare, Australiensproffsen Kim Little och Jennifer Bettie, har öst in mål i EM-kvalet, men hade märkbart svårt att skapa problem för den svenska fyrbackslinjen. Någon riktig värdemätare blev skotskorna inte.

Tremannamittfältet med Caroline Seger, Emelia Appelqvist och Lisa Dahlkvist såg till att Sverige fortsatte att föra matchen i den andra halvlek, där Pia Sundhage bytte in Stina Blackstenius och sent inkallade Jonna Andersson direkt efter paus.

19-åriga Blackstenius, som sköt Sverige till guld i F19-EM, tackade för förtroendet och var på vippen att slå in sitt första A-landslagsmål, men bollen gick utanför.

I stället var det Schelin som satte det fjärde målet efter att hon sprungit sig fri på en fin djupledspassning från Dahlkvist.

5–0 klippte Pauline Hammarlund in med sträckt vrist från nära 25 meter och inhopparen fick även nöjet att avsluta målskyttet. Återigen efter en snygg genomskärare från Dahlkvist.

Det fanns bud på ytterligare svenska mål.

Med halvtimmen kvar gjorde Sundhage ett trippelbyte och släppte fram Lina Nilsson, Fridolina Rolfö och Josefine Johansson. Linjerna i spelet försvann något, men totalt sett fanns det en del positivt att ta med sig inför OS-kvalet i början av mars, där Sverige slåss mot Norge, Schweiz och Holland om en plats i OS i Rio.

Anfallsspelet var stundtals mycket bra med Lisa Dahlkvist som framspelare och målen bör ha gett självförtroende.

Det höga försvarsspelet gav inte Skottland chansen att skapa möjligheter och för målvakten Hedvig Lindahl var en mycket lugn afton.

Det negativa för svensk del är skadorna. Eftersom Elin Rubensson tvingades åka hem från lägret tidigare i veckan kan det efter Jessica Samuelssons eventuella skada bli brist på ytterbackar.