Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Sverigevinsten stor nyhet i ”förnedrat” Luxemburg

Luxemburgs tränare Luc Holtz.
Luxemburgs tränare Luc Holtz.

Lördagens historiska fotbollskross beskrivs som en ”nästan historisk förnedring” av Luxemburg under några ”svarta timmar” i Sverige.

Bara några dagar tidigare skojade Nederländernas förbundskapten bort en 8–0-seger till Sverige:

– Dum fråga. Omöjligt, sa han under en presskonferens.

Sverige chockade både åskådare och tv-tittare när mål efter mål stänktes in mot Luxemburg i lördagskvällens match på Friends arena. Efter 8–0 mot besökarna förbättrades förutsättningarna maximalt för att gå vidare till VM i Ryssland nästa sommar.

Reaktionerna blev också stora i utländska medier. Den luxemburgska tidningen Le Quotidien beskriver lördagens fotbollsmatch som en ”nästan historisk förnedring” och hänvisar till att endast förnedringen bara överträffas av när Luxemburg 1982 förlorade med 0–9 mot England.

I Luxemburger Worts beskrivning av Luxemburgs förlust beskriver man situationen i Stockholm som ”Mardrömmen i Solna”. Vidare skriver tidningen att ”de röda lejonen” blev ”pulvriserade” av svenskarna. 

Även den tyskspråkiga luxemburgska tidningen Tageblatt uppmärksammar den kraftiga luxemburgska förlusten stort. Under rubriken ”Svarta timmar i Sverige” beskrivs också där hur förlusten bara kan mätas mot just den historiska förlusten mot England på 80-talet.

Den stora vinstsiffran, 8–0, uppmärksammades av en händelse även innan matchen var spelad. Under en presskonferens förra veckan fick Nederländernas förbundskapten Dick Advocaat frågan om vad det skulle innebära för hans lags chanser att ta sig vidare till VM om Sverige skulle slå Luxemburg med just siffrorna 8–0.

– De kan inte vinna med 8–0. Dum fråga. Omöjligt, svarade då den nederländske förbundskaptenen.

Sveriges vinst uppmärksammades också i andra länder. Det brittiska tv-huset BBC beskriver matchen som att Sverige krossade (”thrashed”) Luxemburg och beskriver Nederländernas chanser att gå vidare efter Sveriges övertygande vinst som mycket små. 

Washington Post uppmärksammar vinsten och lyfter fram Marcus Berg, Sveriges hyllade fyramålsskytt, i hur Luxemburg förlorade tungt. Tidningen betonar också att vinsten är Sveriges största i VM-kvalsammanhang någonsin, och slår till och med 7–0-vinsten mot Malta 1974 och 2002, och hänvisar till Fifas uppgifter. (Washington Post syftar dock på Sveriges seger mot Malta 2004 i stället för 2002, som det felaktigt står.)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.