Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/svffs-svar-till-do-matchersattningen-till-landslagen-desamma/

Fotboll

SvFF:s svar till DO: Matchersättningen till landslagen densamma

Bild 1 av 3 Svenska fotbollförbundets har svarat DO om ersättningarna till landslagen. Generalsekreterare Håkan Sjöstrand: ”Känner mig tillfreds.”
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
Bild 2 av 3 Caroline Seger och Lina Hurtig under damlandslagets kvalmatch mot Lettland.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Bild 3 av 3 Emil Forsberg och Sebastian Larsson i herrlandslaget under EM-kvalmatchen mot Norge.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

Svenska fotbollförbundet har publicerat sitt svar till Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter anmälan om könsdiskriminering mellan herr- och damlandslagen. 

I yttrandet framkommer att spelarna i landslagen får lika mycket i ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier. Samt att förbundet önskar att avtalen ska fortsätta vara hemliga.

Tidigare i somras lämnades en anmälan mot Svenska fotbollförbundet in till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att få klarhet i om ersättningarna på landslagsnivå var könsdiskriminerande eller inte. 

På måndagen blev SvFF:s svar till DO officiellt och på sin hemsida har förbundet publicerat sitt svar. 

Där framgår bland annat att ersättningen för damer och herrar vid samlingar är lika för båda könen (ibland till och med större för damerna) samt att seger i en tävlingsmatch är densamma oavsett om du är herr- eller damspelare. De svenska damerna fick alltså lika mycket för vinsten mot Lettland i EM-kvalet som de svenska herrarna fick för vinsten mot Färöarna i EM-kvalet. 

I SvFF:s svar till DO framgår också att ersättningarna vid mästerskap skiljer sig åt för damer och herrar. Mycket beroende på att de prispengar som Uefa och Fifa delar ut skiljer sig vitt åt. Till exempel fick SvFF 167 miljoner kronor för herrarnas kvartsfinalplats i VM 2018, medan förbundet fick 24 miljoner kronor för damernas bronsmedalj nu i somras. 

I sitt svar skriver dock SvFF:

”Även om de procentuella intäktsandelar som spelarna får är jämbördiga, blir de faktiska utfallen i denna del således beroende av omvärldsfaktorer och marknadens värdering, och är därför inte diskriminerande.”

SvFF betonar också i sitt svar att uttagning till landslaget är ett hedersuppdrag.

”Det rör sig inte om något anställningsförhållande, och spelarna är inte, i förhållande till SvFF, ’arbetstagare’ i diskrimineringslagens mening”.

De exakta ersättningarna i kronor i landslagsavtalen är inte offentliga ännu. Avtalen är inlämnade till DO och SvFF skriver att de önskar att fortsatt sekretess kring avtalen ska råda.

– Det är vad vi har kommit överens om och det är ganska vanligt att innehåll i avtal stannar mellan dem som ingått avtalet. Det kan handla om personlig integritet, det kan finnas andra aspekter som handlar om säkerhet och kommersiella delar, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

I ett uttalande på förbundets hemsida säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand så här om yttrandet till DO: 

– Jag känner mig tillfreds, både med vårt svar och med våra avtal – vår uppfattning är att de är rimliga och rättvisa. Men det är bra att DO granskar oss på det här området, och om det skulle framkomma anmärkningar i någon del måste vi naturligtvis se hur vi kan åtgärda dessa.

Johan Esk: Rimliga avtal i en orättvis värld