Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/sydkorea-bollar-med-taktiken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Sydkorea bollar med taktiken

Tottenhamspelaren Son Heung-min är den spelare som har högst stjärnstatus i Sydkoreas VM-lag. Här på en träning på Spartak Stadium i Lomonosov utanför St Petersburg.
Tottenhamspelaren Son Heung-min är den spelare som har högst stjärnstatus i Sydkoreas VM-lag. Här på en träning på Spartak Stadium i Lomonosov utanför St Petersburg. Foto: Lee Jin-man/AP

Moskva. Sydkorea anlände i tisdags till baslägret i Sankt Petersburg. De hade en inledande träning på onsdagseftermiddagen, och har nu fram till kommande måndag på sig att slicka såren efter förlusten (0–2) i genrepet mot Senegal. Då de ställs mot Sverige i VM-premiären, i Nizjnij Novgorod.

Förlusten mot Senegal innebär att Sydkorea endast vunnit en av de sex senaste matcherna inför VM. Till viss del hänger det ihop med att förbundskapten Shin Tae-yong laborerat med startelvans formation sedan man säkrat VM-biljetten.

Laget spelade 4-2-3-1 under hela kvalet. Men Shin Tae-yong har sedan testat en modell med trebackslinje och två anfallare. Problemet har dock varit att han inte haft tillräckligt bra spelarmaterial för att fylla rollerna med kompetens.

Primärt ville han fram Tottenhams Son Heung-min som en av två toppforwards, sedan han noterat att Son klarat att vikariera för Harry Kane i klubblaget.

Men skador på yttern Le Chung-yong och defensiva mittfältaren Kwon Kyung-won, som innebar att de lämnades utanför VM-truppen, har tvingat förbundskapten att tänka om.

Genrepet mot Senegal indikerar att Shin Tae-yong i stället satsar på 4-4-2, med Son Heung-min i en fri roll mellan mittfält och anfall.

Son Heung-min är tillsammans med mittfältaren Ki Sung-yueng, den senare verksam i Swansea, lagets nyckelspelare. Deras kreativitet är avgörande för Sydkorea i sista tredjedelen.

Ett Sydkorea som saknar renodlade anfallare, men har kvalitet centralt på mittfältet och på ytterpositionerna.

Den fråga som förbundskapten Shin Tae-yong har att ta ställning till dagarna fram till mötet med Sverige är hur han ska använda Ki Sung-yueng, navet i Sydkoreas offensiva spel. 

Om han spelar Ki Sung-yueng djupt får han en spelare som kanske inte har sina främsta kvalitéer i defensiven, men som kan börja bygga det offensiva spelet tidigt.

Spelar han Ki Sung-yueng lite högre upp i planen får han mer kvalité i passningsspelet på offensiv planhalva.

Ki Sung-yueng är lagets hjärna och hjärta, medan Son Heung-min är lagets tveklöst största stjärna.

Sydkoreas möjlighet att avancera från gruppen handlar i första hand om att nå resultat i mötet med Sverige. Men det är ett resultatmässigt stukat lag som kommer till spel i Nizjnij Novgorod.

Läs mer: 337 minuter utan mål – svenska måltorkan i fokus inför Sydkoreamatch

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.