Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 12:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/tackar-min-lyckliga-stjarna-for-att-jag-far-spela-i-sverige/

Fotboll

”Tackar min lyckliga stjärna för att jag får spela i Sverige”

Vittsjös VM-spelare Catherine Bott (till höger) i Nya Zeelands tröja, i kamp med en tidigare damallsvensk spelare – Lisa de Vanna (Australien) – under en landskamp i februari. Foto: Rick Rycroft/AP

18 damallsvenska spelare deltar i sommarens VM. För andra länder än Sverige.

Därtill har närmare 40 utländska VM-spelare tidigare fajtats i den svenska ligan. 

– Det är en bra liga. Varje vecka tackar jag min lyckliga stjärna för att jag får spela i Sverige, säger Nya Zeelands – och Vittsjös – Catherine Bott.

Vittsjös Sandra Adolfssons sållades bort från förbundskapten Peter Gerhardssons svenska landslag. 

Men den skånska fotbollsklubben, som i vår har överraskat som allsvensk fyra inför VM-uppehållet, har ändå fyra spelare i sommarens mästerskap.

Det handlar om sydafrikanska mittfältaren Leandra Smeda med 95 landskamper på meritlistan, om skotska målvakten Shannon Lynn (30 landskamper), nya zeeländska försvararen Catherine ”CJ” Bott (16) och kanadensiska målvakten Sabrina D'Angelo (6).

Damallsvenskan må på senare år ha tappat konkurrens- och dragningskraft gentemot andra ligor. Men när mästerskapet drar igång i Frankrike den 7 juni finns totalt 18 damallsvenska spelare i andra trupper än Sveriges. 

Just Vittsjö toppar klubblistan, tätt följt av Rosengård och Eskilstuna. Men hela tio av tolv allsvenska klubbar finns representerade i VM.  

Därtill visar DN:s genomgång här intill att mer än hälften av årets VM-trupper innehåller tidigare damallsvenska namn, och totalt handlar det om närmare 40 spelare.

Världsstjärnan Marta (Brasilien) och EM-guldmedaljören Lieke Martens (Nederländerna) är exempel på tunga profiler som har spelat i Sverige. 

Men från att ha klassats som världens bästa liga har damallsvenskan i dag mer rollen som språngbräda ut i Europa, varför årets allsvenska VM-namn – mestadels – är mer anonyma utländska spelare. 

– Vi är fortfarande starka, men vi kan inte konkurrera ekonomiskt längre, har exempelvis den tidigare landslagsmittfältaren Therese Sjögran, i dag sportchef i FC Rosengård, tidigare sagt till DN om damallsvenskan.  

– Vi är efter Tyskland, England och Frankrike nu. Sverige får bara försöka hänga på, så gott det går.

Vittsjömålvakten Shannon Lynn VM-debuterar med Skottland.

Oavsett status står det dock klart att damallsvenskan alltjämt har gott rykte. Det säger till exempel Vittsjömålvakten Shannon Lynn, andraval mellan Skottlands VM-stolpar.

– Att det har funnits och finns så många damallsvenska VM-spelare bevisar att Sverige har en väldigt bra och konkurrenskraftig liga. Och att det verkligen är en professionell damliga, säger Lynn. 

– Jag är inne på min sjätte säsong med Vittsjö och jag älskar Sverige. Jag fick möjligheten att komma till damallsvenskan och jag är så glad jag tog den. 

Hon jämför med vardagen för många av sina skotska landslagskompisar:

– Damfotbollen går framåt i Skottland, men tyvärr finns fortfarande bara en amatörliga där. I vår VM-trupp spelar de flesta i Skottland men måste mer eller mindre jobba heltid vid sidan om. 

Skottland är ett av VM:s debutantlag.

I premiären den 9 juni väntar ett riktigt rivalmöte, mot förhandsfavoriten England.

– Vårt stora mål är att gå vidare från gruppen, säger Shannon Lynn och fortsätter:

– Det blir tufft att spela mot England, men det är väldigt häftigt också, det blir massivt. Sen har vi Japan, som ju är tidigare världsmästare (VM 2011) och så Argentina – som vi aldrig har spelat mot. Så vi får helt enkelt se vad som händer.

Vittsjökollegan ”CJ” Bott var med i VM redan för fyra år sedan. Men då blev det inga matcher för den i dag 24-åriga ytterbacken.

I år lär Bott få mer speltid för sitt Nya Zeeland – inte minst efter att hon i vintras gjorde karriärens första landslagsmål. 

I gruppen väntar Nederländerna, Kanada och Kamerun. 

– Vi har en tuff lottning, säger Bott.

– Men vi måste tro på att vi kan klara allt om vi bara jobbar hårt tillsammans. Precis som vi gör i Vittsjö.

Vad har Vittsjös säsongsstart betytt för dig inför VM?

– Jättemycket. Det är bra för mitt självförtroende att få 90 minuter i varje match, och att få vinna matcher... jag hade inte kunnat önska mig bättre förberedelser, säger Bott.

– Varje vecka tackar jag min lyckliga stjärna för att jag får spela i Sverige. Det bästa med ligan är att det är så jämna matcher. Det spelar ingen roll vem man möter, allt kan hända. 

Läs mer:

Fotbolls-VM i Frankrike 2019 – stor guide