Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/tankovic-i-huvudrollen-nar-hammarby-besegrade-orebro/

SPORT

Tankovic i huvudrollen när Hammarby besegrade Örebro

Muamer Tankovic skjuter in 1–0 för Hammarby.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Muamer Tankovics fina form efter VM-uppehållet fortsätter. I måndagens hemmamatch mot Örebro gjorde han två mål, varav ett väldigt vackert sådant, när Bajen vann med 2–0.

– Om vi är med i de sista fem matcherna kommer vi att bli helt livsfarliga, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Det tog bara tre minuter. Sedan hade formstarke Muamer Tankovic gett Hammarby en smakstart med ett vackert mål.

En misslyckad Örebrohörna letade sig ut till Vladimir Rodic som startade en kontring för Hammarby. Junes Barny fick bollen och hans genomskärare nådde Tankovic på vänsterkanten som drev framåt. Med en lätt vickning åt höger strax utanför straffområdet lurade Tankovic Örebroförsvaret och skapade yta åt sig själv. 23-åringen avlossade ett skott och fick på en praktträff med högern och borrade in bollen i bortre krysset.

Det blev inga fler mål i den första halvleken, som trots ett högt tempo hade brist på farliga målchanser åt båda håll.

I den 54:e minuten var nyförvärvet Vladimir Rodic nära att göra sitt första mål i Hammarbytröjan. Ett lågt inlägg från Nikola Djurdjic letade sig via ett försvarande ben ut till Rodic i bra läge. Skottet var däremot inte det mest välplacerade och Oscar Jansson var med på noterna.

Andra halvlek var annars en något slarvigare tillställning. Båda lagen fick utrymme att kontra ett flertal gånger, men det där lilla sista saknades allt som oftast.

Men ett till mål skulle ändå komma. Ett inlägg av Simon Sandberg styrdes på en försvarare och letade sig in i boxen. Där kom Muamer Tankovic som kunde nicka in slutresultatet 2–0 och sitt andra mål för kvällen.

– Det är såklart viktigt för självförtroendet att göra mål. Och det är kul att vara med och bidra på ett positivt sätt, säger Tankovic.

Han har nu gjort fem mål på lika många matcher och fortsätter att vara en vital del i Hammarbys guldjakt.

– När jag skrev på för Hammarby sa jag på en presskonferens att jag är här för att vinna. Det är min inställning och jag håller kvar i det. Sedan att folk skrattade åt mig, de är inte vana med att Hammarby vinner SM-guld och att Hammarby ska vara där uppe i toppen. Men nu är vi här och vi har vinnarskallar i laget som vill vinna varje match, säger han.

Örebro har det fortsatt tungt. Ingen allsvensk seger på tre månader och man har bara fyra poäng ner till BP på kvalplats. Om laget inte får ordning på maskineriet kan hösten komma att bli en jobbig sådan.

Hammarby har i de senaste omgångarna spelat efter AIK:s matcher. Så kommer det även vara i de kommande omgångarna fram till derbyt den 23:e september. AIK har med sina vinster satt press på Hammarby, något laget hittills har klarat av att hantera. Och kampen om SM-guldet lever i allra högsta grad.

– Vi har sagt att vi ska ge oss själva chansen. Om vi är med i de sista fem matcherna kommer vi att bli helt livsfarliga. Då kommer pressen ligga på AIK, oavsett vad de säger, säger Billborn.

– Jag håller fullständigt med. De ligger etta. Om de förlorar är det hungriga lag bakom. Så det är mer press på dem än på oss, säger Tankovic.

Läs mer: Blåvitt bröt Östersunds långa svit