Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 20:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/tre-fragor-gav-knockade-pettersson-ratt-att-fortsatta/

Fotboll

Tre frågor gav knockade Pettersson rätt att fortsätta

Tom Pettersson ligger knockad av bollen han fick i huvudet i 0–0-matchen mot AIK. Efter tre rätta svar fick han fortsätta spela. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Östersunds mittback Tom Pettersson knockades av ett skott i huvudet i allsvenska premiären på Friends arena. 

– Jag fick de obligatoriska tre frågorna som man ska svara rätt på för att få fortsätta spela, säger han. 

DN:s Lars Grimlund reder ut vilka frågorna är.

Rätta artikel

Fysioterapeuten Michael Lagercrantz rusade in och testade att du var okej genom att röra ett finger som du skulle följa med blicken, vad gjorde han mer?

– Jag fick de obligatoriska tre frågorna som man ska svara rätt på för att få fortsätta spela. Han frågade vad det står i matchen? Ja, men det står ju 0–0, svarade jag. Han frågade vilken stad vi var i och sedan ville han att jag skulle säga mitt personnummer, då blev jag nästan irriterad, för jag ville ju bara köra men jag fattar att man måste ställa frågorna. Jag svarade svinsnabbt, då skrattade han bara och sa ”då kör vi”.

Enoch Kofi Adu fick till ett stenhårt volleyskott mot Östersunds mål, vad var dina tankar?

– Det var inte jättemånga meter och jag hann inte tänka mer än att jag ska blocka skottet. När bollen kom mot mig var det bara att stoppa dit huvudet så att det inte skulle bli mål. Jag var beredd, då brukar man spänna hela kroppen, huvudet också.

Du föll ändå handlöst och låg länge helt stilla?

– Jag var med hela tiden och har sett situationen i efterhand, det ser mycket värre ut än vad det var. Jag tyckte att jag lika gärna kunde ligga kvar lite och känna efter ordentligt så att jag inte fortsätter att spela i onödan och åker på någon skit. Jag ligger där och blundar lite för att känna att allt är okej.

Hur var smärtan?

– Jag skulle inte säga att det gjorde så ont, jag fick bollen på tinningen, jag är fortfarande lite öm på ett ställe mot örat. Den tog ändå ganska bra, det kunde gått värre. Det var mer chocken och tankarna som kommer. Har jag huvudvärk? Jag har läst om så många ishockeyspelare som har åkt på flera hjärnskakningar och har förstått hur lurigt det kan vara.

Har du haft hjärnskakning tidigare?

– Nej, men eftersom jag läst en del om det så inser jag att så fort man får en smäll på huvudet så ska man ta det extra försiktigt, ta det lugnt och verkligen känna efter hur man mår.

Hur mådde du efter matchen?

– Jag fick frågan och det var lugnt. Nu känner jag bara att det är lite ömt, inte värre än en smäll på låret. 

Känns det skönt att inte behöva gå igenom ”hjärntrappan” som de som drabbas av hjärnskakning måste göra?

– Jag hade nog tur. Inom ishockey är det många som åker på hjärnskakningar och inte kan leva normala liv. De tvingas att sluta, det kan inte vara värt det, man måste ju göra någonting åt det inom ishockeyn. Men jag fattar att det kan vara svårt att sluta.

Läs mer: Festen uteblev i mållös premiär på Friends