Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Tre matcher på åtta dagar ska ge OS-biljett

Foto: Thomas Johansson/TT

Rotterdam. Läget i laget är bra, konstaterade förbundskapten Pia Sundhage två dagar innan mötet med Norge, som inleder OS–kvalet.

Linda Sembrant och Sofia Jakobsson anslöt i går, efter en cupmatch med Montpellier.

– De får en träning innan match, och det får räcka, säger Sundhage.

Hon kunde också med nöjd min konstatera att spelarna anslutit till truppen i gott skick. Målvakten Hedvig Lindahl är kvitt sin förkylning och tränade fullt under måndagen. Jessica Samuelsson och Elin Rubensson är tillbaka efter skador.

– Jessica spelade en träningsmatch mot killar innan avresan. Och Elin Rubensson är helt symptomfri efter sin skada, sade Sundhage.

– Överhuvudtaget känns det som anspänningen är lägre nu än den var inför mötet med Skottland (för en månad sedan). Och det är bra.

Är alla i truppen mogna för spel i 90 minuter?

– Jessica är inte det, det kan jag säga. Annars tror jag nog att alla kan spela 90 minuter.

Det är tätt mellan matcherna, tre på åtta dagar. Hur tänker du matchningen?

– Det är nog få av dem som är användbara under 90 minuter i alla tre matcherna. Speciellt som det är så tätt mellan första och andra matchen (70 timmar).

– Jag peppar dem med att alla kan komma att få spela, till skillnad från en enkel landskamp.

– Det gäller att följa alla väldigt noga. En spelare kan vara bra i öppningsmatchen mot Norge, men sedan kan det kanske vara bättre att spela någon med fräscha ben mot Schweiz eller Nederländerna.

Men du måste väl ändå toppa mot Norge, för att få en bra start?

– Vi spelar då vad vi tror är det bästa laget. Men det är bara halva sanningen, för vi måste också göra bra byten i den matchen. Och i den bästa av världar kommer vi att byta forwards, av den enkla anledningen att vi har så intressanta forwards, vilket vi såg mot Skottland.

Vad kan du säga om Norge?

– De har bytt förbundskapten, gjorde en bra match mot Frankrike senast, men förlorade i slutminuterna. De har ett bra försvarsspel, och vi måste se upp med Ada Hegerberg i anfallet. Och Caroline Graham Hansen är en spelare som bryter mönstret.