Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/tre-toppmoten-i-helgen-kan-avgora-allsvenskan/

Fotboll

Tre toppmöten i helgen – kan avgöra allsvenskan

Bild 1 av 2 Djurgården är formstarkast efter sommaruppehållet, men efter förlorade derbyt mot AIK blir kommande möten med bottengängen oerhört avgörande.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Häcken–AIK är ett av helgens toppmöten. Här Henok Goitom och Adam Andersson från vårens möte.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Efter landslagsuppehållet går den allsvenska fotbollen in i ett avgörande skede. Helgens omgång innehåller tre toppmöten som kommer att ha en avgörande inverkan på toppstriden. Dessutom möter serieledande Djurgården ett sladdande Helsingborg, som leds av nye tränaren Olof Mellberg.

Totalt sju lag är inblandade i striden om medaljer och Europaplatser. Söndagens möten, Hammarby–IFK Göteborg, Häcken–AIK och Malmö FF–IFK Norrköping, är matcher med sexpoängskaraktär.

Tio omgångar har spelats efter sommaruppehållet. Samtliga sju toppklubbar har bra facit, vilket inneburit att de seglat ifrån Örebro och Elfsborg, som befinner sig i ingenmansland i mitten av tabellen.

I bottenstriden kämpar sju klubbar för att undvika kvalspel, eller i värsta fall direkt nedflyttning. 

Sundsvall tycks dock vara bortom all räddning. Ynkliga två poäng i de tio senaste omgångarna indikerar tydligt att spelarmaterialet inte räcker till. Och det är en situation som nye tränaren Tony Gustavsson knappast klarar att ändra på.

Formstarkast av bottengängen i de tio senaste omgångarna är inte oväntat Helsingborg, följt av Falkenberg. Och står sig den trenden kan striden om att undvika den andra nedflyttningsplatsen och kvalplatsen komma att handla om fem lag – Östersund, Sirius, Kalmar, Falkenberg och AFC Eskilstuna.

Formstarkast i toppstriden efter sommaruppehållet är Djurgården, som tagit 23 poäng av 30 möjliga. Tätt följt av AIK (22), Häcken (22), Norrköping (22) och Göteborg (20). 

Malmö FF har bara en förlust i de tio senaste, men har samtidigt tappat viktiga poäng genom att kryssa fem matcher, vilket kan förklaras med att laget brände straffar på löpande band och dessutom hade ett tufft spelprogram i kvalet till Europa League.

Fortsatt spel i Europa League bör dock inte störa Malmö nämnvärt under höstspurten. Endast tre matcher finns insprängda i det allsvenska spelprogrammet - Dynamo Kiev (b), FC Köpenhamn (h) och Lugano (h).

Malmö blir hyperfarligt i guldstriden.

Hammarby–IFK Göteborg

Hammarby har en del skadebekymmer. David Fällman, kanske också Alexander Kacaniklic riskerar att missa matchen. Fällman har problem med en ljumske. Kacaniklic klev av mot Falkenberg för två veckor sedan (baksida lår), men har stegrat träningen under veckan. Darijan Bojanic har problem med ett knä, men kan troligen spela. Rickard Magyar är tillbaka, och tidigare långtidsskadade Junior är i gång, men kanske ännu inte mogen för 90 minuter.

Göteborg är enda lag som är obesegrat efter uppehållet, fem vinster och fem kryss.

Läs mer: IFK Göteborgs Robin Söder: De negativa tankarna har varit min svaghet

Häcken–AIK

Förre AIK-tränaren Andreas Alm pratade uppgivet om att hans Häcken var borta ur guldstriden redan efter fem omgångar, sedan Häcken förlorat bortamötet med AIK med 0–1. Men Häcken är fortfarande inte uträknat, utan skuggar tättrion Djurgården, AIK och Malmö. Statistiken mot AIK är dock ingen munter läsning för Alm. Häcken har bara vunnit två av totalt 31 allsvenska möten med AIK.

AIK:s anfallare Henok Goitom har senaste veckan VM-kvalspelat med Eritrea.

Malmö-Norrköping

Lite i det dolda har Norrköping spikat igen defensivt. Laget har tagit 19 poäng i de sju senaste matcherna, och hållit nollan i totalt 630 minuter. En nolla som är kraftigt i farozonen när man ställs mot Malmö på bortaplan. Risken finns också att Norrköping under slutspurten återfaller i gamla synder och tappar onödiga poäng, som man gjorde mot Östersund (1–2) och Sirius (0–1, hemma).

Djurgården–Helsingborg

Djurgården såg ut att segla ifrån i tabelltoppen. Tommi Vaiho höll nollan i sex raka segermatcher. Sedan kom förlusten (0–1) i sexpoängsmötet med AIK i omgången före landslagsuppehållet.

Djurgården har rejäl guldvittring. Men de kommande fyra omgångarna, då man i tur och ordning möter bottengängen Helsingborg, Sundsvall, Falkenberg och Östersund, blir oerhört avgörande. Djurgården behöver ha med sig maximala 12 poäng från dessa matcher för att behålla initiativet.

Men varning för Helsingborg på söndag, som kan få en nytändning under nye tränaren Olof Mellberg. När lagen möttes på Olympia i maj slutade matchen 1–1, sedan Helsingborg kvitterat i andra halvlek.