Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 08:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/trendbrott-i-europa-nu-vantas-publikrekord-pa-friends-arena/

Fotboll

Trendbrott i Europa – nu väntas publikrekord på Friends arena

Elin Rubensson, Kosovare Asllani och Hanna Glas VM-laddar inför storpublik i träningsmatchen mot Tyskland på Friends arena på lördag. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Publikrekorden har avlöst varandra ute i Europa.

Nu ser även svenska landslaget ut att skriva historia.

Närmare 30.000 biljetter har sålts till helgens VM-uppladdning mot Tyskland på Friends arena.

– Det känns bra i hjärtat, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors. 

Rätta artikel

Vad håller på att hända i damfotbollen ute i Europa?

Bara den senaste månaden har klubbfotbollen lockat storpublik – vid dubbla tillfällen.

• Den 17 mars sattes ett nytt publikrekord för klubblagsfotboll – med råge – i Spanien. 60.739 åskådare såg ligamatchen Atlético Madrid–Barcelona.

• En vecka senare satt 39.027 personer på läktaren i Turin, när topplagen Juventus och Fiorentina möttes i Serie A. Det var nytt rekord i Italien.

Trendbrott i Europa? 39.000 åskådare såg damernas seriematch mellan Juventus och Fiorentina i italienska Turin i slutet av mars. Foto: Daniella Matar/AP

Redkordmatcherna varvas visserligen fortfarande med publiksiffror på några hundra åskådare. Men: 

– Det är fantastiskt roligt att det har blivit ett sådant tryck. Det är en följd av hela utvecklingen på damfotbollssidan, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

– Det har ju inte varit så mycket publik i Italien och Spanien tidigare, men det blir lite av ett trendbrott. Slår man igenom taket på olika håll tror jag att fler kommer att följa efter.

Är det förvånande att det är i Spanien och Italien som de här rekorden har satts?

– Egentligen inte, det är så många som är fotbollsintresserade där så man har egentligen bara väntat på att det ska slå igenom på damsidan också. Sen är väl en bidragande orsak att det handlar om stora lag. Klubbarna har fått bra fart på damfotbollen och har gjort bra ifrån sig i Champions League också, säger Domanski Lyfors och tillägger:

– Jag hoppas att det är en trend som håller i sig. 

Redan på lördag är det dags för en ny publikfest. Men då handlar det om landslagsfotboll – i Sverige.

När fotbollsdamerna möter Tyskland i en träningsmatch inför sommarens VM, på Friends arena i Solna, väntas runt 30.000 på läktaren. 

Därmed ser landslagets tidigare publikrekord, från VM-kvalet mot Schweiz på Råsunda 2002 (20.302 åskådare), ut att slås.

17 år. Så gammalt är damlandslagets publikrekord i Sverige. 20.302 personer satt på Råsunda under VM-kvalet mot Schweiz den 8 maj 2002. Sverige vann med 4–0 efter två mål av Hanna Ljungberg och två av Victoria Sandell (då Svensson). Foto: Maja Suslin/TT

– Det betyder jättemycket. Det blir en otrolig skjuts framåt i förberedelserna inför VM, säger Domanski Lyfors.

Damernas nationalarena är annars Gamla Ullevi i Göteborg. Nu intar man herrarnas motsvarighet. 

– Vi har ju en väldigt fin arena i Göteborg som vi trivs väldigt bra på. Men att få spela på herrarnas nationalarena och dra så här mycket publik – det är klart att det känns bra i hjärtat.  

Om sedan intresset för landslaget, och det nya publikintresset ute i Europa, smittar av sig även på damallsvenskan återstår att se. 

I fjol hade mästarlaget Piteå högst hemmasnitt (1.999 åskådare) i Sverige medan totalsnittet i serien var 895.

DN har tidigare berättat om hur effekten av det svenska OS-silvret 2016 uteblev – men trots stagnerande publiksiffror har engagemanget för den svenska högstaligan  ändå ökat, menar intresseorganisationen Elitfotboll dam (EFD).

Det visade en studie som presenterade i höstas, baserad på 6.000 intervjuer.

24 procent av de svarande uppgav att de var ”mycket intresserade” eller ”ganska intresserade” av damallsvenskan. 2015 var motsvarande siffra 16 procent.

VM-året 2019 handlar om att aktivt locka dessa personer till arenorna. 

– Vi kommer att utnyttja våra förebilder som nu ska spela VM på ett bättre sätt, säger Linda Wijkström, EFD:s generalsekreterare. 

– Tidigare har vi kanske tagit dem lite för givet.

Läs mer: Fotbolls-VM i Frankrike 2019 – stor guide