Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/tung-forlust-for-gefle/

SPORT

Tung förlust för Gefle

Örebros målvakt Oscar Jansson tar bollen framför Gefles Jonas Lantto.
Örebros målvakt Oscar Jansson tar bollen framför Gefles Jonas Lantto. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gefle hade chansen att få näsan över vattenytan. Nu blev det en kostsam kalldusch i andra halvlek stället.
Efter 1–2 hemma mot Örebro har streckstriden blivit rena skräckstriden för Gävlelaget.

TT Text

– Det gäller att hålla huvudet kallt. Vi har varit med om det här förr så det gäller att utnyttja all rutin som vi har i laget, säger Geflemittfältaren Jonas Lantto.

Tre lag stod på 26 poäng i fotbollsallsvenskan inför matchen på måndagskvällen: Gefle, Falkenberg och Norrköping. Men Gefle hade en match färre spelad och därmed chans att skapa sig en liten lucka neråt i slutspurten till de två jagande lagen på kval- respektive nedflyttningsplatsen.

Den chansen tog man inte – trots att Jonas Lantto inledde målskyttet med en fint tajmad nickskarv till 1–0 precis före pausvilan. Målet var hans tredje i år och det första sedan 19 maj då Geflemittfältaren också, lustigt nog, gjorde 1–0 mot Örebro, men då på bortaplan.

– Jag brukar göra mål mot dem faktiskt. Det var skönt just då men nu känns det som att det kvittar, konstaterar Lantto besviket.

Luckan som han öppnat neråt slogs ju igen med en rejäl smäll igen när Örebro snodde med sig alla tre poängen efter att gästernas interna målkungar Alhassan ”Crespo” Kamara (tio mål) och Marcus Pode (sju mål) vänt matchen en dryg kvart in i andra halvlek med varsin fullträff inom loppet av två minuter.

– Vid 1–1 fick vi inte riktigt press på dem i några sekvenser, vid andra målet är det en kontring från deras straffområde som vi inte hinner stoppa. Som de gör mål på, precis som vi har sagt att de inte ska få göra. Örebro är i bra form, vi gör ingen bra match. Det blev en dålig sekvens där som kostade oss matchen. Tyvärr.

Nu är Gefle – med fyra återstående matcher – visserligen kvar ovanför kvalstrecket men endast tack vare att laget har bättre målskillnad (-7) än Falkenberg (-11) och Norrköping (-17).

Jonas Lantto som gör sin åttonde säsong i Gefle och har för sjunde året en oviss streckkamp framför sig. Det är bara 2011 som han sluppit dramatik in i det sista.

– Vi har varit i samma situation många gånger så vi vet vad som krävs. Vi måste göra allt lite bättre. Det är bara hårt jobb som gäller nu. Vi kan inte hoppas att de andra ska förlora. Man bör vinna sina egna matcher först och främst.