Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Tusentals tog farväl av Davide Astori

Stor folksamling utanför Santa Croce-kyrkan.
Stor folksamling utanför Santa Croce-kyrkan. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Piazza Santa Croce i Florens fylldes till brädden när Fiorentinas plötsligt avlidne lagkapten Davide Astori skulle begravas. Varmast välkomnande av folkmassan fick spelarna från rivallaget Juventus.

Kondoleanser har kommit från hela fotbollsvärlden efter att Davide Astori hittades död på sitt hotellrum i söndags efter att hans hjärta hade stannat under natten. På torsdagen var en officiell sorgedag i Florens, när begravningen för 31-åringen hölls i Santa Croce-kyrkan, där bland andra Michelangelo‎ och Galileo Galilei ligger begravda.

– Vi är här för att be för Davide, i den här kyrkan som Italien har velat göra till minnesmärke för de mest framstående män som som har hedrat landet, och som förvaltar vårt folks främsta egenskaper. De dygderna ser vi i Davide, och det är därför som vi säger farväl till honom på den här platsen, sade Florens ärkebiskop Giuseppe Betori under gudstjänsten, rapporterar Ansa.

Familjemedlemmar och rörda lagkamrater fanns med i kyrkan.

– Tack Davide, du är vårt ljus, du är barnens rena fotboll, sonen och brodern som vi alla skulle vilja ha, sade lagkamraten Milan Badelj.

De minst två tusen som samlats på torget, många med halsdukar från Fiorentina eller andra lag, fick inte komma in i kyrkan, men följde händelserna i tystnad utanför, skriver La Nazione. När kistan fördes ut ur kyrkan efter begravningen sjöngs Fiorentinas hymn och bengaler tändes i folkhavet.

Många fotbollsklubbar var representerade, bland annat företräddes Roma och Inter av Francesco Totti och Javier Zanetti. Ordföranden för olympiska kommittén Giovanni Malagò, Florens borgmästare Dario Nardella, den avgående partiledaren för Demokratiska partiet Matteo Renzi och idrottsministern Luca Lotti fanns också bland gästerna.

Det finns ingen annan klubb som är så avskydd av Fiorentinafans som Juventus, men delegationen från Turinlaget, som hade tagit sig direkt från London där de på onsdagskvällen slog ut Tottenham i åttondelsefinalen i Champions League, hälsades av långa och varma applåder. Bland andra Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini och tränaren Massimiliano Allegri var på plats från laget.

Redan på onsdagen bildades köer med tusentals personer när allmänheten hade chans att ta farväl av Astori då han låg i öppen kista på fotbollsförbundets anläggning i Coverciano i Florens.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.