Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

TV4 döms till straffavgift för Twitter-logga i VM-sändningar

Sverige förlorade mot Tyskland i VM-åttondelen 2015.
Sverige förlorade mot Tyskland i VM-åttondelen 2015. Foto: TT

TV4 ska betala 100.000 kronor i straffavgift för att ha visat Twitters logga för mycket under sina sändningar från damernas VM i fotboll 2015. Det beslutade försvaltningsrätten i dag, skriver nyhetsbyrån Siren.

Fotbolls-VM 2015 spelades i Kanada. För Sverige gick det inget vidare, Tyskland slog ut Blågult redan i åttondelsfinal. USA vann mästerskapet, efter en övertygande 5–2-vinst i finalen mot Japan.

TV4 sände hela VM och försökte engagera sin publik genom att vid flera tillfällen uppmana den att twittra om händelserna på och utanför planen. Vid för många tillfällen, enligt granskningsnämnden, som i oktober i fjol anmälde TV4 för att på ett otillbörligt sätt ha gynnat Twitter och för sin placering av sponsringsmeddelanden.

Granskningsnämnden yrkade på att TV4 skulle betala totalt 100.000 kronor till staten. Nu står det klart att förvaltningsrätten går på granskningsnämndens linje.

I domen från förra veckan tar förvaltningsrätten bland annat upp det faktum att TV4 visade Twitters logga vid fem tillfällen under en dryg minut. Man skriver också att ”aktuella överträdelser har tydlig karaktär av nonchalans inför en klar regel”. Dessutom konstaterar förvaltningsrätten att ”majoriteten av exponeringarna syftar till att uppmana TV4:s tittare att använda Twitter”.

TV4 kan överklaga domen till kammarrätten.