Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Tyresös 20-åring tog för sig

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Tyresöspelaren Malin Diaz var ett stort utropstecken när Sverige VM-kvalade mot Nordirland. Den 20-åriga supertalangen kom in sista halvtimmen, och tog för sig ordentligt.

– Det var jätteroligt, kul att få chansen. Jag känner mig nöjd, även om det alltid känns att man kan prestera lite bättre, sade Malin efteråt.

När Malin bytte av Lisa Dahlkvist på det centrala mittfältet höjde Sverige passningstempot. Med snabba, känsliga fötter, teknik och spelsinne satte hon upp lagkamraterna i bra lägen. Hade även ett pressat avslut som höll på att slinka in.

Hon kändes lite som en Messi-kopia, med tanke på den låga tyngdpunkten. Malin är 157 centimeter lång.
 
Känner du att du hittat ditt rätta jag, det spel du vill spela?

– Ja alltså, det var en ganska tuff säsong förra året. Jag fick inte spela så mycket. Men det känns som jag lärde mig mycket mentalt och fått bättre fysik, jag känner mig mer komplett än förra säsongen.
 
Är det omgivningen i Tyresö som gjort att du tagit steget in i landslaget?

– Jag vet inte. Men det är klart att det alltid är bra att vara i en miljö med hög kvalitet. Man får träna med och mäta sig med de bästa hela tiden. Så jag tror inte att det har varit negativt för mig, även om jag inte fick spela första året.

– Men jag känner att jag får ut det nu. Det känns skönt, när man väl fick chansen, att man tog den.
 
Tänker du på Tyresö, eller på landslaget?

– Tyresö. Men jag får kämpa här också, och tycker Pia att jag är tillräckligt bra kanske hon tar ut mig i truppen fler gånger.
 
Sundhage tycker inte att Malin ”visade sig” förra året, men att hon gått framåt rejält i den här våren.

– Nu gör hon att bra inhopp. Fantastiskt roligt för oss. Men det bygger på att hon tränat på, i en bra omgivning. Och när hon spelar med Caroline Seger blir det ett större spel.

– Som jag ser det kommer Malin att spela många fler landskamper de närmaste åren. Hon är en teknisk spelare, som det här laget behöver.
 
Malin gjorde allsvensk debut redan som 15-åring, för AIK. Sommaren 2012 fick hon sitt första internationella genombrott då hon från sin centrala mittfältsposition ledde Sverige till seger i U19-EM. Malin avgjorde finalen mot Spanien, på tilläggstid, med matchens enda mål. Och hon utsågs av Uefa till en av de tio största talangerna inom europeisk fotboll, ett omdöme grundat på hennes teknik och hennes högkvalitativa passningsspel.
 
Inför säsongen 2013 lämnade hon AIK och skrev kontrakt med Tyresö. Första säsongen blev dock en säsong utanför startelvan. Det fanns helt enkelt ingen plats över i det stjärnspäckade laget.

Sundhage checkade hennes status vid två landslagsläger på Bosön, i november 2012 och i januari 2013, men fick då inte de rätta svaren.
Nu tycker Sundhage att hon fått det.