Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/tyst-minut-infor-helgens-matcher/

Fotboll

Tyst minut inför helgens matcher

Blommor vid Åhléns i centrala Stockholm. Attacken kommer att uppmärksammas även på andra håll i landet – bland annat vid fotbollsmatchen mellan Eskilstuna och Örebro på Tunavallen. Bild: Jonathan Nackstrand/AFP

Efter attentatet i Stockholm kommer alla matcher i allsvenskan och superettan att spelas som planerat.

Inför matcherna kommer offren att hedras.

– Det bästa sättet visa respekt för de drabbade är att fortsätta visa att samhället är starkare än enskilda terrorister och dårar, säger Mats Enquist på Sef.

TT Text

Inför den allsvenska matchen på Tunavallen mellan Eskilstuna och Örebro i eftermiddag kommer det att hållas en tyst minut och spelarna kommer att bära sorgeband.

Detsamma gäller för samtliga matcher i allsvenskan och superettan i helgen.

– Det är minst sagt viktigt i ett sånt här läge att visa att samhället står upp, och fotbollen är en del av samhället, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll (Sef).

– Jag tror också att vi kommer att få se styrkan i enigheten i fotboll. För är det någonstans man står eniga, åtminstone för det egna laget, när det gäller olika härkomst och bakgrund så är det på läktaren. Sportsligt kan man alltid flytta på matcher, det här handlar mer om att visa och inse att samhället inte ska vika ner sig för enskilda terrorister och dårar, fortsätter han.

Samtliga matcher i helgen kommer att spelas med förhöjd säkerhet, i samverkan med polismyndigheten. Det kommer att vara utökad bemanning utifrån lokal bedömning och visitationen vid entrén till arenorna kommer att vara ”kraftigt utökad”, enligt Sef.

På lördagen meddelade den danska högstaligan i fotboll att även deras spelare kommer att bära sorgeband under helgens matcher: ”Det sker i sympati med offren för den tragiska händelsen i Stockholm i går”, skriver superligan på Twitter.

Attentatet i Stockholm inträffade på fredagseftermiddagen när en lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan och därefter in i varuhuset Åhléns. Fyra personer har bekräftats döda och tio vårdas fortfarande på sjukhus efter sina skador.