Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Uefa-miljoner ska ge fler planer i Stockholm

Foto: Anna-Lena Mattsson

Minst 800 barn fick inte börja spela fotboll i den 08-klubb de först vände sig till förra året.

För att slippa säga nej i framtiden intensifierar Stockholms fotbollförbund nu sin kamp för fler konstgräsplaner – med miljonstöd av Uefa.

– Anläggningsfrågan är den absolut högst prioriterade fråga vi har, säger Björn Eriksson, förbundschef.

I Stockholms stad fattas 33 konstgräsplaner för att möta behovet inom ungdomsfotbollen. I hela distriktet är siffran 59.

Det visar Stockholms fotbollförbunds årliga sammanställning av nybehovet av planer i 08-kommunerna.

Siffrorna har de senaste åren sett snarlika ut. Visserligen byggs nya planer i huvudstaden, men då såväl antalet invånare som antalet spelare i Stockholm ökar är behovet konstant.

– Vi har jämförelser med andra städer och andra huvudstäder i Europa, säger Björn Eriksson, Stockholmsfotbollens förbundschef.

– Stockholm är klart sämre än många andra. Vi är typ ”sämst i klassen”.

Situationen innebär att Stockholmsklubbarna måste säga nej till barn som vill börja träna. I en skrivelse som Svenska fotbollförbundet (SvFF) och Stockholms fotbollförbund (StFF) lämnat till idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) framgår att minst 800 barn nekades att börja spela fotboll i den klubb de först vände sig till förra året.

”Förhoppningsvis fick merparten av dessa barn plats i någon annan klubb, kanske lite längre bort, men vi vet också att minst 300 barn står i kö för att börja spela”, skriver förbunden.

Nu har Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) uppmärksammat situationen.

Och inlett en miljonsatsning.

Under tre år kommer StFF att få ekonomiska medel från Uefa för att driva ett projekt under namnet ”Anläggningsoffensiv Stockholm”.

Foto: LENNART MÅNSSONFoto: Lennart Månsson

Totalt handlar det om 250.000 euro (motsvarande cirka 2,3 miljoner kronor), som möjliggör att en projektledare anställs för att ge planfrågan uppmärksamhet.

– Vi kan ju inte bygga planer, men vi ska göra mer av det vi redan gör i dag – försöka uppvakta politiker i olika kommuner, säger Björn Eriksson.

– Vi måste få politikerna att förstå allvaret i att vi saknar fotbollsplaner och få dem att förstå att ex antal barn varje år inte får börja spela fotboll.

Projektets mål är att få Stockolms stad att bygga tio planer per år i fem års tid. Staden måste bygga i kapp, snarare än bara i takt, menar StFF och SvFF. I Stockholm finns dessutom 42 grusplaner. Förhoppningen är att dessa omvandlas till minst tio elvamannaplaner.

Samtidigt önskar StFF att förbundet blir remissinstans då det planeras nya bostadsområden. Då skulle fotbollsplaner få utrymme i detaljplanerna.

– Anläggningsfrågan är den absolut högst prioriterade fråga vi har. Dels för att vi måste säga nej till barn, dels för att det ibland är hundra barn på en plan och då blir det ingen bra verksamhet, säger Björn Eriksson.

– Sen är det också så att många klubbar måste bedriva träning mellan klockan fyra och fem på eftermiddagen för att det inte finns plats. Då försvinner de ideella pappa- och mammakrafterna.

Utan ideella krafter måste klubbar anställa ungdomstränare vilket i förlängningen innebär att avgiften för fotbollsspelande ungdomar höjs, säger Eriksson. Därtill ser förbundschefen ytterligare problem med dagens planbrist.

– Vi har drygt tjugo klubbar som bedriver verksamhet för nyanlända. Vi måste ha planer till det.

Fakta. Planbristen i Stockholmsfotbollen

Stockholms fotbollförbund har räknat på nybehovet av konstgräsplaner i distriktets kommuner, baserat på antal lag samt antal timmar som krävs för träning och match.

De fem kommunerna med störst behov av nya planer:

Stockholm: Saknar 32,5 planer.

Nacka: 6,5.

Solna: 4,3.

Huddinge: 4,3.

Värmdö: 2,6.