Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/uefa-mot-inte-lander-som-utestanger-kvinnor/

Fotboll

Uefa: Möt inte länder som utestänger kvinnor

I oktober förra året tilläts en grupp om 100 utvalda kvinnor se träningsmatchen mellan Iran och Bolivia i Teheran. Foto: Vahid Salemi/AP

Bojkotta nationer som inte tillåter kvinnor att gå på fotboll.

Uppmaningen kommer från Uefa och riktas till samtliga klubbar och nationer inom organisationen.

TT Text

Ordföranden Aleksander Ceferin uttalade sig i samband med Europeiska fotbollsförbundets exekutiva kommittés sammanträdde i Ljubljana.

– Exekutiva kommittén rekommenderar samtliga 55 nationsförbund och samtliga europeiska klubblag att inte spela matcher i länder där kvinnor har begränsat tillträdde till arenor.

Utspelet kommer sedan Internationella fotbollsförbundet, Fifa, krävt att kvinnor ska få fri tillgång till arenor i Iran. Sedan 1981 har kvinnor förbjudits att gå på fotboll i Islamiska republiken Iran.

Italien hamnade i fokus när Juventus och Milan spelade sin inhemska supercupfinal i Saudiarabien. 2006 fick svenska fotbollsförbundet hård kritik för att man spelade en vänskapslandskamp i landet.

– Så vitt vi vet är det två länder i världen som inte tillåter kvinnor och flickor att se på fotboll. Vi kan inte straffa någon om man spelar mot dem, det ingår inte i vår jurisdiktion, det är Fifas, men det betyder inte att vi ska vara tysta och säga att vi inte kan göra något, säger Ceferin och fortsätter:

– Vårt råd till de 55 medlemsnationerna och alla klubbar är att inte spela där eller mot lag från dessa länder, där kvinnors grundläggande rättigheter inte respekteras.

Representanter för European Club Association deltog i mötet och ställde sig bakom Uefas hållning.