Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/uefa-utreder-psg-efter-rekordaffarerna/

SPORT

Uefa utreder PSG efter rekordaffärerna

Neymar och Thiago Motta i PSG.
Neymar och Thiago Motta i PSG. Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har påbörjat en formell utredning av Paris Saint-Germain efter flera stora spelarköp av den franska klubben.

Beslutet från Uefa att utreda PSG kommer dagen efter att den Qatar-finansierade klubben gjort klart med ett lån av stortalangen Kylian Mbappé från Monaco. Planen är att köpa loss fransmannen nästa sommar, för att på det sättet komma runt Uefas finansiella regler (Financial Fair Play), som röstades igenom 2010 och började gälla 2012.

Regeln kom till för att se till att klubbarna har en ekonomi som går ihop med spelarköpen.

– I huvudsak innebär det här att klubbar, inom tre år, ska kunna visa att deras ekonomi går jämnt upp, sade Uefas dåvarande generalsekreterare (och numera det internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande) Gianni Infantino då.

I ett pressmeddelande skriver Uefa att utredningen kommer att fokusera på hur väl PSG efterlever reglerna kring att få svarta siffror i bokföringen, ”särskilt med tanke på klubbens senaste aktivitet på spelarmarknaden”.

Det handlar i det här fallet om det så kallade break-even-villkoret. Klubbarna i Europa får enligt Uefas regler inte dra på sig för stora skulder, högst 285 miljoner kronor under tre år.

Efter köpen av Mbappé samt brassen Neymar tidigare i sommar, de två dyraste spelarköpen genom tiderna, har PSG spenderat mer än 4 miljarder kronor, enligt flera medieuppgifter.

I ett pressmeddelande skriver PSG att klubben är förvånad över utredningen, då man menar att man ”konstant har hållit Uefa informerat om vilken finansiell påverkan sommarens spelarövergångar kommer att få, även om vi inte behövde göra så”.

Straffskalan för att bryta mot Uefas regler är bred, PSG riskerar allt ifrån att få böter, poängavdrag eller att uteslutas ur Uefas tävlingar.

Redan 2014 fick PSG stränga straff för att inte ha följt Uefas finansiella regler, enligt TT. Då var underskottet för klubben större än 500 miljoner kronor under två säsonger. Man fick betala en halv miljard kronor i böter, en mindre trupp till Champions League samt ett värvningstak på 500 miljoner.

Ämnen i artikeln

Neymar
Uefa
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt