Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/unga-goteborg-stormar-fram-krossade-sirius/

Fotboll

Unga Göteborg stormar fram – krossade Sirius

IFK Göteborgs Måns Saebbö jublar efter 2–2-målet. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

UPPSALA. Tippade i botten inför premiären. Nu leder IFK Göteborg allsvenskan och det är ungdomarna som gör det.

Borta mot Sirius vände man underläge 1–2 till seger 4–2.

En av målskyttarna, debutanten Måns Saebbö.

– Jag tycker det här är ett bevis på vilket bra lag vi är, säger en lycklig 18-åring.

Rätta artikel

Förra året lyckades IFK Göteborg undvika kval genom att vinna en riktig ångestmatch mot Brommapojkarna på Grimsta en mörk och kall höstkväll.

När experterna tippade årets allsvenska inför premiären, så hamnade IFK Göteborg i botten, och efter premiärförlusten mot AFC förstärktes det intrycket.

Men nu, efter sju spelade omgångar, leder man en haltande allsvensk tabell.

Man gör det efter att ha krossat regerande mästarna AIK hemma och man gör det genom att lyckas vända ett underläge i halvtid med 1–2 till seger med 4–2 mot Sirius på Studenternas.

Och man gör det med allsvenskans yngsta och mest oerfarna lag. Snittåldern på spelarna är 23,8 år.

– Vi är ett ungt lag och speciellt när de lite yngre presterar och gör mål blir det ju oerhört roligt, inte bara för dem utan för hela föreningen som satsar ungt och visar att det går det också, säger den 22-åriga ”veteranen” Patrik Karlsson Lagemyr, en av målskyttarna mot Sirius.

– Vi vill visa för oss själva att vi kan vara ett lag som, trots att spelet inte är så lysande, ändå håller hop det och kämpar för varandra. Precis det visade vi i dag, förklarar tränaren Poya Asbaghi.

Annars såg det ut som om fjolårets matcher mot Sirius skulle upprepa sig. Då tappade Göteborg ledning med 2–0 till förlust med 2–3, två gånger om.

Nu fick IFK Göteborg en smakstart med ett ledningsmål redan i den andra minuten. Målet gjordes av Georgi Kharashvili.

Men sedan kom en riktig olycksminut, eller lyckominut för Sirius. I den 25:e minuten kvitterade hemmalaget genom ett självmål av Göteborgs målvakt Ioannis Anestis.

Och i den 26:e minuten lyckades Sirius Jonas Lindberg stöta in ett skott som var på väg mot hörnflaggan.

I den 33:e minuten gick Göteborgs Sargon Abraham ut och in kom Måns Saebbö, 18-årig debutant som sent på torsdagskvällen fick klart för sig att han skulle få åka med till  Uppsala.

I den 51:a minuten presenterade han sig på riktigt när han kvitterade till 2–2, sedan Sirius målvakt Lukas Jonsson lämnat en retur.

– Jag kommer ta med det här resten av mitt liv. Jag kommer aldrig glömma det här. Det var helt fantastiskt, beskriver Måns Saebbö sin debut och fortsätter:

– Det känns nästan helt overkligt. Att bara få göra debut i allsvenskan för Blåvitt är en dröm i sig och att få göra mål är helt fantastiskt.

Han hade inte trott att han skulle få komma in i matchen så tidigt, men efter att ha vunnit sina två första nickdueller, så rullade det på.

– Då kände jag på riktigt att jag kommit in i matchen. 

På plan kunde Måns Saebbö sedan på nära håll se hur 22-årige Patrik Karlsson Lagemyr gjorde 3–2 och hur 17-årige Benjamin Nygren på övertid slog in 4–2.

Nu leder – mot alla odds – IFK Göteborg allsvenskan.

– Vi fokuserar inte så mycket på tabell. Däremot är vi väldigt glada över de prestationer vi har gjort på sistone och våra poäng är mer ett kvitto på det, säger tränaren Poya Asbaghi ödmjukt och förklarar varför de unga spelarna vågar ta för sig så mycket på planen:

– Det finns en trygghet i laget som gör att det smittar av sig på de spelare som kommer in. De som varit med nu ett tag, även om det inte är så jättelänge, är väldigt bra på att ta emot de här spelarna och ge dem en trygghet på plan och få dem att känna sig bekväma.

– Det är en stor nyckel, säger succétränaren som i fjol var nära att få sparken.

Måns Saebbö är beviset för att så är fallet. 

– Det sänder signaler neråt till U19 och akademin att det är ett bra ställe att vara på. Gör man det bra nerifrån så kommer man till slut få chansen uppåt och när man får chansen så är det bara upp till en själv.

– Och då får man ta den, säger matchhjälten och ler.

Läs mer: AIK darrade mot AFC – men tog tre poäng