Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Uppförsbacke för Rosengård i Champions League

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det regerande mästarlaget Frankfurt straffade Rosengård i Champions League. Nu måste Malmölaget vända ett 0–1-underläge i kvartsfinalreturen i Tyskland.

– Vi har absolut chansen, säger den inhoppande Rosengårdsmålvakten Sofia Lundgren.

Sveriges forna landslagsmålvakt Sofia Lundgren ville inte följa med ex-allsvenska Hammarby ner i elitettan och skrev på ett korttidskontrakt med skadedrabbade Rosengård. Nu kastades 33-åringen rakt in i hetluften när den kanadensiska landslagsmålvakten Erin McLeod tvingades bryta på grund av skada tio minuter in på det första kvartsfinalmötet med Frankfurt i Champions League.

– Jag kom hit för att backa upp målvakterna, så jag visste att det kunde bli så här. Sitter man på bänken är man alltid beredd på att hoppa in på ett eller annat sätt, säger Sofia Lundgren.

Tävlingsdebuten för Rosengård slutade med en 0–1-förlust. Frankfurt satte matchens enda mål på straff i den 71:a minuten inför 2 447 åskådare på Malmö IP sedan högerbacken Lina Nilsson tagit bollen med handen i straffområdet.

– Jag tänker alltid: ”nu tar jag den”. Men det gjorde jag inte – det var en bra straff, säger Lundgren.

Med 30 landskamper, sex SM-guld och två Champions League-titlar fanns rutin för att tackla den hastigt uppkomna situationen.

– Jag fortsatte vara mig själv och inte bli stressad för att jag kommer in plötsligt. Jag känner ändå Emma (Berglund, mittback) bra, jag har spelat med henne i landslaget och även lite i Umeå. Jag har spelat med Lina (Nilsson) i landslaget. Alla lyssnar bra – då är det lätt att komma in i det, säger Sofia Lundgren.

Visserligen var Frankfurt bara en stolpträff från att lämna Skåne med en 2–0-ledning inför returen i Tyskland nästa vecka, men framfört allt i andra halvlek visade Rosengård att Sveriges enda kvarvarande inslag i turneringen har en chans att för första gången nå semifinal i Champions League.

– Vi måste bli lite lugnare med boll, så att de får springa lite mer än oss. Sista tredjedelen måste vi trycka dit lite fler bollar – mer rakt mot mål och få till lite fler avslut, säger Lundgren, som har kontrakt med Malmöklubben april ut.

Sedan tidigare har Rosengård även stjärnskottet Zecira Musovic på skadelistan.

Fakta. Champions League

Kvartsfinalreturerna i Champions League spelas den 30 mars.

Så här gick det i onsdagens första möten:

Rosengård–Frankfurt 0–1, Wolfsburg–Brescia 3–0, Barcelona–Paris SG 0–0, Lyon–Slavia Prag 9–1.

Vinnaren i mötet Frankfurt–Rosengård ställs mot vinnaren i mötet Brescia–Wolfsburg i semifinalen.

I den andra semifinalen möts vinnaren i mötet Paris SG–Barcelona och vinnaren i mötet Slavia Prag–Lyon.

Semifinalerna avgörs 23–24 april/30 april–1 maj.

Finalen går i italienska Reggio Emilia på Stadio Città del Tricolore den 26 maj.