Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/usa-tanker-inte-sla-av-pa-takten-mot-sverige/

Fotboll

USA tänker inte slå av på takten mot Sverige

Carli Lloyd, 36, personifierar USA:s vinnarmentalitet. Foto: Alessandra Tarantino/AP

Le Havre. Att USA har kommit till VM för att försvara titeln var närmast övertydligt i premiären mot Thailand, då de aldrig slog av på takten, utan bara malde på och vann med 13–0. På torsdag väntar Sverige, och USA vill ha revansch för nederlaget i kvartsfinalen i OS för tre år sedan.

Då vann Sverige en gastkramande match som gick till förlängning och straffläggning innan Sverige kunde avgöra.

Platsen i åttondelen i VM säkrade USA efter 3–0 mot Chile i andra omgången. Men att slå av på takten i mötet med Sverige, för att spara kraft inför fortsättningen, är inte något som existerar i deras bild av hur en turnering ska genomföras.

– Vi vill vinna varje match. Att planera för något annat är inget bra budskap att ge spelarna, säger förbundskapten Jill Ellis.

Med USA som gruppvinnare är det troligt att tre av de fyra främsta lagen i världen hamnar på samma halva i utslagsrundan – USA, England och Frankrike. Medan det bara finns en toppnation på den andra halvan – Tyskland.

– Man kan inte bestämma sig för att det är bättre att sluta tvåa i gruppen. Jag tror det kan vara farligt om man börjar tänka så. Att vara nöjd med vad man presterar är det bästa för självförtroendet. Och man måste vara beredd att möta alla motståndare om man ska vinna turneringen.

– En lottning är en lottning, och man kan inte börja söka efter drömvägar för att nå ända fram. Utan vi tar varje uppgift vi står inför, oavsett vilket lag vi ska möta, säger Ellis.

En spelare som personifierar vinnarinstinkten är 36-åriga veteranen Carli Lloyd. Hon avgjorde VM-finalen för fyra år sedan (5–2 mot Japan), med tre mål inom loppet av 13 minuter. Nu befinner hon sig i zonen mellan bänk och startelva.

– Om jag vore nöjd med att nöta bänk vore jag inte här. Och det här laget är fyllt av spelare som slåss om en plats i startelvan, säger Carli Lloyd.

Jill Ellis poängterar att Carli Lloyd kommer in i matcherna för att göra skillnad. 

– Hon, precis som alla spelare i den här truppen, vill spela 90 minuter, i varje match. Och den inställningen ska alla också ha, även reservmålvakterna. Och det är exakt vad jag vill höra som coach, att alla är beredda att spela. 

– Och Carli Lloyd har gjort det fantastiskt bra, kommit in i olika roller, jobbat energiskt, och gjort tre mål. 

Jill Ellis berättar också att hon försöker se till att spelarna inte tacklar varandra för tufft i närkamperna, på träningar dag före match, men att deras vinnarmentalitet gör att hon ibland talar för döva öron.

– Spelarna ser hela tiden möjligheten att flytta fram sina positioner, för att få så mycket speltid som möjligt i turneringen.

– Vi har preparerat laget för den här turneringen i två och ett halvt år nu. Och jag märker hur spelarna blivit mentalt starkare under den här perioden.

– Allt grundarbete är avklarat. Så mitt jobb nu är egentligen bara att förbereda matcherna.

– Och fokus ligger hela tiden på vad vi gör inne i vår bubbla, inte på vad som händer utanför den.

- Sedan finns det alltid saker att jobba på i en turnering, finjusteringar, oavsett om man vinner matcherna stort eller inte. Man ska alltid växa under en turnering. Matchen man just spelat är irrelevant, det är matchen som väntar som är relevant. Och det är alltid bara tre poäng som räknas för vår del.

Alex Morgan, Tobin Heath, Megan Rapinoe – har USA VM-turneringens bästa offensiv?

– Jag vill gärna tro det, jag. Vi har en bredd, som dessutom innebär att varje spelare som kommer in från bänken tillför något med sin speciella egenskap. Så vi har inte bara en startelva, utan fler spelare som kan göra samma jobb, säger mittfältaren Lindsey Horan.

Jill Ellis skjuter in och säger att det finns flera sätt att såra en motståndare.

– Och har man hela verktygslådan blir offensiven inte bara svårare för motståndaren att möta, utan de får också svårare att läsa av vad kommer i nästa moment. Och vi har ett antal olika profiler bland våra offensiva spelare, säger Ellis.

– Själva ser vi oss som ett lag där alla deltar, både i offensiven och i defensiven. 

– Jag har byggt det här laget runt spelarnas olika kvalitéer, och fått ihop den mix som vi ser här i Frankrike. 

Jill Ellis räknar med en lång turnering och det var därför hon lät inte mindre än sju spelare vila i match två mot Chile.

– Att låta några spelare vila benen i en match är bara bra, för vi räknar med en lång turnering. Om man ska gå hela vägen måste man ha en trupp som med fräscha ben. Och jag är inte orolig för att spelare ska tappa rytmen bara för att de får följa en match från bänken.

– Jag tror snarare det ger truppen mer energi om alla får speltid, de känner sig delaktiga i vad vi gör ute på planen, och de känner att de har mitt förtroende. Och de spelare som vilade mot Chile förstod precis hur jag resonerade.

Anfallaren Alex Morgan, som gjorde fem mål mot Thailand, var en av de bänkade. Hon instämmer i förbundskaptenens resonemang.

– Jag tycker bara det visar att vi har en otroligt bra bredd i den här truppen. Tror aldrig det hänt tidigare i ett VM att ett lag låtit alla (tjugo) utespelare få speltid redan efter två matcher, säger Alex Morgan. 

– Visst, vi har respekt för Sverige, som vi ofta stöter på i stora mästerskap, och det kommer att bli en tuff match. Men jag ser fram emot att spela den.

Christen Press säger att det finns lite av en familjär känsla när det handlar om Sverige. Dels för att Sverige och USA mötts ett antal gånger, men också på grund av hennes egen bakgrund som spelare i Göteborg och Tyresö.

– Men det finns också en rivalitet. Jag såg deras första match, mot Chile. Och Sverige blir den tuffaste motståndaren så här långt i turneringen. Men vi är redo för utmaningen.

En utmaning för Christen Press själv blir att ta en plats i startelvan mot Sverige.

– Jag hoppas jag får chansen igen. Varje match man får spela är en fajt för att få speltid i nästa. Men så har det varit sedan i januari, för att över huvud taget ta plats i VM-truppen. Så det är bara att fortsätta den fajten.

På frågan om hur startelvan ska formeras när USA kommer in i skarpt läge formulerar Jill Ellis ett snabbt och tydligt JA.

– Det handlar inte bara om de här två matcherna som vi spelat. Jag ser ju spelarna på träningsplanen varje dag, så jag vet.

– Men när man går in i en turnering ska man ha fjorton startspelare i beräkningen, eftersom några kan falla ifrån på grund av skador. Och det underlättar ju när du har spelare som Carli Lloyd, Mallory Pugh och Jessica McDonald som kommer in och gör jobbet lika bra som någon annan. Det visar på kvalitet.

På frågan om att ställas mot Frankrike i en eventuell kvartsfinal, säger Jill Ellis:

– Det enda lag vi bryr oss om nu är nästa motståndare, och det är Sverige. Jag har respekt för många lag i turneringen, men innan man är inne i ett slutskede är det en hel del navigering som ska hanteras.

– Sverige har deltagit i alla stora mästerskap, de har erfarenhet, har många bra spelare i stora klubbar och är bra på snabba omställningar och fasta situationer. Så visst kommer mötet med Sverige att bli den tuffaste uppgiften i gruppspelet. Men också en perfekt match för oss inför fortsättningen.

– Men vi går in med samma inställning i alla matcher, vi ska vinna, oavsett hur lagen är rankade.

– Fokus ligger på oss själva, på hur vi spelar. För om vi har balans, då har vi också en bra chans i turneringen. Och jag är väldigt nöjd med vad vi presterat så här långt.

Läs mer:

Asllani: Alltid sugen på att göra den albanska örnen 

Fotbolls-VM i Frankrike 2019 – stor guide