Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

”Utan fotboll hade jag inte varit där jag är i dag”

Sverige United är ytterligare ett fotbollsprojekt som vill förbättra integrationen i samhället.

För elitdomaren Mohammed Al-Hakim var det givet att ställa upp för den nystartade stiftelsen – som framöver kommer att dela ut miljoner till klubbar och individer som behöver stöd.

Som DN har skrivit om tidigare så finns det ett stort antal stiftelser och föreningar som jobbar aktivt med integrationsfrågor i samband med fotboll – där Sverige United är ett av de färskaste projekten. På den senaste Fotbollsgalan i höstas utnämndes Mohammed Al-Hakim till Årets domare i Sverige. Ett exempel om något på att ovanstående kan fungera i praktiken.

– Min familj flydde från vårt hemland Irak när jag var ett år gammal. Sedan tog vi oss igenom ett antal länder och kom till Sverige när jag var åtta år. Jag var 13 år när jag började döma ungdomslag, och när jag var 16 år gick jag distriktsdomarkursen och började döma seniorer, säger Al-Hakim om där allting började i Västerås där han växte upp.

– Utan fotbollen hade jag inte varit där jag är i dag, fortsätter 31-åringen som till vardags dömer matcher i allsvenskan samt jobbar halvtid som yrkesofficer i Försvarsmakten.

Frågor om integration har alltid intresserat Mohammed Al-Hakim, som aktivt har jobbat med det tillsammans med den tidigare förbundskaptenen Tommy Söderberg och hans projekt Fotbollsföräldrar samt med Svenska fotbollförbundet där han som elitdomare är anställd på halvtid. Nu kan Al-Hakim dessutom lägga till en roll som en av fem i en priskommitté i nystartade Sverige United. Ett projekt – som tack vare finansmannen Svante Elfving – under tio år kommer att satsa tio miljoner kronor på att få fler asylsökande killar och tjejer integrerade i samhället.

Foto: Andreas L Eriksson BildbyrånNär Ivo Pekalski, till höger, var korsbandsskadad jobbade han som volontär på ett flyktingläger i Libanon. Nu spelar han i Halmstad och ingår i Sverige Uniteds prisjury. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Upplägget är att klubbar och privatpersoner ska kunna ansöka om pengar till pågående projekt som främjar integrationen genom fotbollen samt kunna vinna prispengar på en årlig gala efter en nomineringsprocess där Mohammed Al-Hakim har ett och annat att säga till om. Den första galan är planerad till februari nästa år.

– För mig var det självklart att ställa upp eftersom jag brinner för de frågorna och själv har integrerats via fotbollen när jag kom till Sverige, säger elitdomaren.

Varför är fotboll och integration ett lyckat koncept?

– Det är ganska enkelt. Fotbollen har ett gemensamt språk. Och är en bra samlingspunkt. Alla kan spela fotboll. Och på det sättet kan man integreras på ett annat sätt än i övriga samhället.

Vad har fotbollen betytt för dig?

– Väldigt mycket. Det är den som har gjort att jag har kommit så bra in i samhället. Språket, kulturer och hur samhället i stort fungerar lär man sig när man får nya kompisar och det fick jag genom fotbollen.

Vad kan samhället i övrigt lära av fotbollen?

– Att alla är välkomna och att alla blir inkluderade. Det blir inget vi och dem inom fotbollen. Så borde man kunna göra med andra saker. Man behöver inte fundera så mycket. Man behöver bara engagera folk och köra.

Jag vet ju vilken kraft som fotbollen har för att skapa gemenskap. Samtidigt så ser man ett samhälle som blir mer och mer segregerat.

 

Enligt grundaren och mångmiljonären Svante Elfving så kom idén till Sverige United för snart ett år sedan.

– Jag vet ju vilken kraft som fotbollen har för att skapa gemenskap. Samtidigt så ser man ett samhälle som blir mer och mer segregerat. Jag läste en artikel om en kille i Östra Ryd i Östergötland som hade startat ett gemensamt lag för ensamkommande flyktingar och bygdens ungdomar. Och då växte idén till det här fram. Det görs så många fantastiska insatser där ute som är värda uppskattning, säger Elfving som tidigare har suttit med i Elfsborgs styrelse i tio år och som har erfarenhet av Boråsklubbens projekt ”Vi tillsammans” som bland annat jobbar med de här frågorna på lokal nivå.

Varför är det viktigt med integration för dig?

– Jag vill inte att mina barn ska växa upp i ett samhälle där motsättningarna växer. Det är inte så jag vill att samhället ska se ut, fortsätter Elfving som personligen har gått in med miljonerna som finansierar Sverige United.

Planen är som sagt att pengarna ska fördelas över en tioårsperiod.

– Vi vill visa att vi menar allvar och är långsiktiga med det här. Sedan så får vi se efter hand om det behövs mer pengar. Vi har inte kommit så långt än.

Stiftelsen enda anställde (på heltid) är den tidigare fotbollsjournalisten David B Larsson (bland annat Fotbollskanalen), som sade upp sig från sitt jobb för det här projektet.

Foto: Alexander MahmoudKorplaget Flyttfågel FC från Farsta utanför Stockholm är ett exempel på när integration kan ske genom att spela fotboll. Foto: Alexander Mahmoud

– Jag hade letat efter att jobba med sådana här frågor och så kom den här möjligheten. Jag har även varit engagerad privat i en klubb i Stockholm där asylsökande är med tillsammans med svenskar, säger Larsson som administrativt kommer att ta hand om de olika projektansökningarna, jobba med sociala medier och vara ett nav i den årliga galan.

– Huvudsyftet är att uppmärksamma eldsjälarna för sina insatser. Och summera med en fest eller en galakväll där de bjuds in och ha en trevlig tillställning runt omkring. Man ska känna sig som en eldsjäl, fortsätter han.

Hur utbrett är problemen med integration i Sverige tycker du?

– När man väl engagerar sig så som jag har gjort så märker man inte av någon problematik, utan att asylsökande är som alla andra. Innan jag engagerade mig i det här hade jag en bild från media och samhället. Sedan när jag mötte folk så tycker jag bara att det var superhärligt. Många av dem som kommer hit har gjort enorma resor. Personer som har lagt ned mycket kraft på att ta sig till Sverige och har en enorm potential och starka drivkrafter.

Vad kan fotbollen göra i frågan?

– Fotbollen har den fördelen att det språkmässigt är ett bra sätt att ta sig in i samhället. För det behövs bara en boll och två mål. Många som spelar har ett starkt engagemang och träffar människor från andra kulturer. Sånt som man i andra lägen skulle få jobba hårt för. Just i fotbollen sker det utan en ansträngning. Vi tror att det är en bra introduktion och att andra kan lära mycket om hur det funkar.

Fakta.Det här är Sverige United

Sverige United är en obunden stiftelse där syftet är att ge bidrag till föreningar och fotbollsprojekt som aktivt jobbar för integration, samt att årligen dela ut de tre stipendierna guldhanden, silverhanden och bronshanden.

I priskommittén: Anders Bengtsson (chefredaktör, Offside), Mohammed Al-Hakim (elitdomare), Cecilia Andrén-Nyström (grundare av Futebol dá força), Elena Lövholm-Eriksson (reporter, SVT) och Ivo Pekalski (spelare i Halmstad).

Styrelsen består av: Svante Elfving (ordförande), Kenneth Axelsson, Olof Lundh (fotbollskrönikör på TV4) och Carl Elfving.

Att nominera projekt eller att söka bidrag görs på Sverige Uniteds hemsida.

Källa: Sverigeunited.se