Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/vann-skytteligan-2018-slutar-mitt-i-sasongen/

Fotboll

Vann skytteligan 2018 – slutar mitt i säsongen

Anja Mittag väljer att avsluta karriären – Rosengårds stjärna har bara två matcher i damallsvenskan kvar. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Damallsvenskans mest meriterade spelare har bara två matcher kvar i karriären. Sydsvenskan kan avslöja att Rosengårdsstjärnan Anja Mittag på söndagsträningen berättade för lagkamraterna att hon lägger av.

– Det var tufft. Jag var väldigt rörd och fick inte mycket sagt. Men jag hoppas det inte var en så stor överraskning, mitt kontrakt går ju ut i sommar, säger Anja Mittag.

Rätta artikel

Redan på onsdag blir det stor tack och avskedsföreställning på hemmaplan. Lämpligt nog när FC Rosengård möter regerande mästarlaget Piteå.

Dagen efter fyller hon för övrigt 34 år.

– Jag är lite ledsen, men samtidigt känns det skönt. Jag har funderat mycket efter säsongsslutet i fjol. Jag har inte motivationen att fortsätta spela alla matcher i höst. Jag måste vara ärlig mot mig själv och laget.

Fem dagar senare är det dags för den definitiva slutpunkten och även den är passande – en seriefinal borta mot Linköping.

– Jag är supermotiverad efter vår dåliga match mot LB07. Vi ska ta poäng och visa att vi kan spela bättre. Det är två matcher att älska att spela.

Vad är det du inte kommer att sakna då?

– Ska jag lyfta något så har jag hatat bortaresor i flera år. Sen är det när man kör styrkeprogrammet i veckan. Jag gör exakt vad jag ska, men inte det lilla extra som jag gjort innan det, säger Anja Mittag och fortsätter:

– Förra året ville jag bevisa att jag kunde fortfarande. Jag lyckades, vann skytteligan och det var ett bevis för mig själv, men vi lyckades inte som lag. I vintras kändes det inte rätt att sluta, kontraktet gick ut till sommaren och det var bara sju allsvenska matcher i vår.

Anja Mittag väljer alltså att avsluta karriären när det nuvarande kontraktet med FC Rosengård går ut i sommar.

Att avslutet blir så tidigt som 20 maj beror på stundande VM.

Där är hon inte med. Sommaren 2017 meddelade hon sitt helt egna beslut att dra sig tillbaka från landslaget.

Anja Mittags meritlista är nästintill osannolikt imponerande. OS-guld, VM-guld och tre EM-guld, svenska och tyska titlar i både serie och cup, Champions League-mästare.

– Det är svårt att sätta något före något annat. Men OS så klart. Kanske är det för att det är en turnering som ligger nära i tiden.

Och apropå Champions League har tyskan alltså alla tiders målrekord i turneringen, 50 fullträffar totalt.

– Jag hade gärna velat gå hela vägen med Rosengård 2013/2014. Då spelade vi oavgjort mot Wolfsburg både hemma och borta och förlorade på straffar. Vi kunde gått längre. Tänk alla spelare vi hade och det var den roligaste fotboll vi spelat som lag, det var coola tider som man njöt av.

Anja Mittag startade karriären i Chemnitz i det tidigare DDR och efter många framgångsrika år i storlaget Potsdam, hamnade hon i Malmö efter att ha haft en första kontakt med Sverige redan 2006 då hon lånades ut ett halvår till QBIK i Karlstad.

En sväng ut i Europa till tyska Wolfsburg och franska PSG blev inte riktigt som hon tänkt sig, även om det blev en hel del mål i PSG. Hon återvände till tryggheten i FC Rosengård sommaren 2017 och förra säsongen vann hon den allsvenska skytteligan för tredje gången.

Frågan är förstås – vad händer nu?

– Jag har inte riktigt bestämt mig. Det finns en del erbjudanden inom fotbollen från Tyskland som jag ska fundera över. Jag vill stanna i fotbollen.

Någon form av spel?

– Kanske, men inte på högsta nivå. Inte med samma insats som jag gör nu.

Men om Wolfsburg ringer i veckan?

– Nej, det är absolut omöjligt. Usch – nej, säger Anja Mittag med ett bestämt skratt.