Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Vansinne!”

Bild Zeitungs rubrik efter matchen.
Bild Zeitungs rubrik efter matchen.
När Rasmus Elm sparkade in 4–4 med nästan ingen tid kvar trodde Bild Zeitungs reporter inte sina ögon: ”Vansinne!” skrev han i sin blogguppdatering. Och det var flera tyska tidningar som hade svårt att tro att det som hände på planen i Berlin verkligen hände.

I tredje tilläggsminuten och efter rader av försök från Tyskland att maska bort de sista sekunderna av matchen lyckades Sverige med det som egentligen inte gick: Att hämta upp 4–0 i baken på bortaplan mot ett av världens bästa fotbollslandslag. Och det 56 minuter in i matchen.

Och att det egentligen inte gick, det var det många som trodde. Inte minst i Tyskland.

Minuterna efter matchens slut hade Tysklands största tidningen, Bild Zeitung, som topprubrik: "Det finns bara inte – vi spelade bort 4–0!"

Süddeutsche Zeitung konstaterar: "En groteskt bortskänkt seger". Tidningen skriver att Rasmus Elm mål var resultatet av Zlatan Ibrahimovics armbågar (då han vann den avgörande luftduellen med Mertesacker) men att "svenskarna skoningslöst visade på det tyska lagets svagheter".

Tidningen skriver också att Sverige fortfarande är obesegrat i Berlin.

"Ett strålande Sverige springer över planen, de tyska spelarna verkar lite chockade. Vem kan klandra dem för det? Spelet var ju avgjort efter 45 minuter, det var bara det att det svenska laget inte begrep det."

Frankfurter Allgemeine Zeitung har rubriken "Tyskland tappade fyramålsledning" och skriver: "Det tyska fotbollslandslaget hade 4–0, lyste och förde matchen mot Sverige i en timma. Efter det bryter det ut kaos i försvaret – och Sverige bidrar till att ge Tyskland en historisk skam".

För Sverige blev det också en historisk dag att minnas. Inte minst för att det var första gången landslaget gjorde mål på Tyskland sedan EM i Sverige 1992.