Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/var-raddade-franska-fotbollsfesten/

Fotboll

VAR räddade franska fotbollsfesten

Frankrikes Eugenie Le Sommer avgjorde matchen mot Norge på straff. Foto: Claude Paris/AP

Två prövade landslag drabbade samman i Nice och det kändes som att rymdskeppsarenan Allianz Riviera skulle lyfta ibland. 

Ett kraftfullt ”Allez Le Bleus” ekade mellan betongfundamenten. 

Festen höll på att sluta illa efter en bjudning som man sällan ser. Då var VAR räddningen i nöden och det franska segertåget fortsätter efter 2–1 i gruppfinalen mot Norge.

Bra lag ska ha tur.

Norge och Frankrike övertygade kanske mest av alla i sina premiärmatcher. Norskorna med sin resoluta stil att döda matchen mot Nigeria redan före pausvilan. Fransyskorna med sin både energiska och vackra fotboll som inte gav Sydkorea en chans.

Det har ju inte alltid varit så, fotbollen går upp och ner, många i de här båda lagen vet alltför väl hur det känns att misslyckas.

Medaljlösa Frankrike med sina förlorade bronsmatcher i både VM 2011 och OS 2012, sedan dess gång på gång utslagna i kvarten i de stora mästerskapen.

Norge med ett hemskt EM bakom sig i Nederländerna för bara två år sedan – tre gruppspelsmatcher, tre förluster och inte ett enda mål framåt.

Nu stod de där inne på Allianz Riviera, som svävar som ett rymdskepp mitt ute i ingenstans utanför Nice, och folk hade vallfärdat dit i tusental för att se dem.

Fullsatt och härligt skränigt och hemmapubliken fick precis det de ville ha. Full fart framåt från fransk sida mot ett Norge som kämpade med näbbar och klor för att hinna med och hålla tätt.

Målvakten Ingrid Hjelmseth hade det svettigt när fransyskorna kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Norskorna blockade skott och slog ifrån sig. Anfallsförsöken var lätträknade.

PSG-forwarden Kadidatou var det ständiga hotet på sin högerkant. Runt, förbi och rakt in i straffområdet, men norska ben, fötter och huvuden var i vägen för ett franskt ledningsmål.

Och så hade vi 0–0 i paus och ställde oss den eviga frågan om de där franska nerverna skulle börja spöka igen.

Franska förbundskaptenen Corinne Diachre såg skärrad ut. Martin Sjögren i coachrutan bredvid mer sammanbiten och fokuserad.

Norge hade trots allt skapat några farligheter. Kanske hade han fått matchen dit han ville.

Då small det nästan innan publiken hunnit sätta sig till rätta efter pausvilan. Fransk forcering, ett lågt vänsterinlägg av Lyons Amel Majri och Montpelliers Valérie Gauvin stötte bollen i mål.

Frankrike spelade ut och publiken jublade åt fina löpningar och snygga klackpassningar. Nu hade det väl ändå lossnat.

Då bjöd en av världens bästa försvarare in Norge i matchen igen. Isabell Herlovsens inspel saknade adress, men jättebacken Wendie Renard tänkte väl att bollen ska bort och så placerade hon den snyggt och prydligt precis innanför stolpen i eget mål.

Merde, det här ingick inte i planen på den här franska resan. Men Ingrid Engens onödiga stämpling fick de blå tillbaka på rätt kurs igen. Var det straff? Jo, det VAR det konstaterade tyska domaren Bibiana Steinhaus. Och lagkaptenen gjorde inget misstag från elva meter.

Eugénie Le Sommer satte fart på den franska VM-sommaren, nu förlängde hon den också.

Läs mer: Miljardsatsning på säkerhet: ”Hermetiskt förseglad zon”