Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/var-sommarproffs-i-aik-2000-nu-kan-larsson-ta-sm-guld/

Fotboll

Var sommarproffs i AIK 2000 – nu kan Larsson ta SM-guld

Sebastian Olsson var sommarproffs i AIK för 18 år sedan. På söndag har han chansen att spela hem SM-guld till klubben.
Sebastian Olsson var sommarproffs i AIK för 18 år sedan. På söndag har han chansen att spela hem SM-guld till klubben. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Sebastian Larsson och Martin Mutumba var sommarproffs i AIK. För nio år sedan tog Mutumba SM-guld med AIK. På söndag kan det vara Larssons tur.

– Man tänkte inte riktigt så långt fram i den åldern, säger Larsson inför söndagens guldmatch mot Kalmar FF.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Det var sommaren 2000 som Sebastian Larsson för första gången satte på sig en AIK-tröja.

Tillsammans med bland andra Martin Mutumba och Mani Tourang fick Larsson chansen att utveckla sig under ledare som Mikael Stahre, guldtränare 2009, och Leif Karlsson, chef för AIK:s framgångsrika ungdomsakademi.

– Jag fick en möjlighet att träna med en stor förening, det är klart att det var väldigt roligt, säger Larsson.

I dag är Mutumba, en av guldhjältarna från 2009, ny som scout i klubben. Tourang, som bokfördes för ett 19-minutersinhopp i AIK 2004, arbetar som marknadskommunikatör på Svenska fotbollförbundet.

Larsson jagar SM-guld.

– Sedan jag kom till AIK har det bara funnits en målsättning och det är att vinna allsvenskan. Nu är vi framme vid sista matchen och vi har det i egna händer. Självklart finns det en extra nerv, jag vill inte sitta och säga något annat. Man tänker på det och är lite extra förväntansfull och pirrig.  Men vill man vinna en liga och en titel så måste man hantera det på rätt sätt.

Larsson har aldrig vunnit en liga men han har en titel på sitt cv. När Birmingham överraskande besegrade Arsenal i finalen av Ligacupen 2011 var Larsson en av hjältarna.

– Mer än så har jag inte, än så länge, säger han leende. Det skulle vara fantastiskt att vinna SM-guld, inte minst med tanke på det tryck det varit i år, vi har haft 50.000 på två matcher och legat i topp under en väldigt lång tid. När jag valde att komma hem så var det en viktig del att jag kände att jag kom till en klubb som hade den målsättningen och framför allt möjligheten. Det har klubben verkligen visat men sedan ska man se till att ta det hela vägen också. 

I matchen mot Sundsvall fick han känning av en skada i benet och klev av i halvtid. Under veckan som gått har Larsson fått behandling och han hoppas på spel mot Kalmar.

– Jag har känt mig bättre och bättre dag för dag. Min målsättning och tro är att jag finns hundraprocentigt tillgänglig på söndag, sedan får vi se vad tränaren Rikard Norling bestämmer sig för, först när han tar ut truppen och sedan laget. Det handlar om att vara så pigg och fräsch som möjligt på söndag. Det är inte konstigt att man har känningar både lite här och där efter nästan ett och ett halvt år av kontinuerligt spelande. 

Med Kristoffer Olsson, som fick sin tredje varning i säsongens 29:e match, och Enoch Kofi Adu, som fick rött kort mot Östersund, avstängda kommer det centrala mittfältet formeras på ett helt nytt sätt på söndag.

Lägg till att Daniel Sundgren är ett osäkert kort efter att ha klivit av lördagens träning

Mycket talar för att Tarik Elyounoussi tar steget ned på mittfältet och Nicolas Stefanelli går in bredvid Henok Goitom på topp.

–  Vi har varit stabila i vår elva och ofta spelat med samma spelare men jag känner ändå en trygghet i att när vi har bytt spelare så har vår grund funnits där, vi har inte svävat i väg och gjort en massa andra saker. Det tror jag inte kommer ske den här gången heller. 

Läs mer: Johan Esk träffar Lennart Johansson