Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Världens bästa fotbollsspelare

Ronaldinho, Sjevtjenko eller Henry tar priset på Fifagalan.. Operahuset i Zürich är skådeplatsen när Fifa på måndagskvällen utser världens bästa fotbollsspelare. Thierry Henry, Arsenal/Frankrike, Andrej Sjevtejnko, Milan/Ukraina och Ronaldinho, Barcelona/Brasilien är huvudkandidaterna. - Jag lägger min röst på Henry, säger Sven-Göran Eriksson, icke okänd förbundskapten för England. Han får dock mothugg av sina svenska kolleger.

Både förbundskaptenen Lars Lagerbäck och FC Köpenhamns tränare, Hasse Backe, hyllar främst kollektivet och framhåller tjecken Pavel Nedved som världens främste fotbollsspelare 2004.

Från början var dom 35. Bland dem Henrik "Henke" Larsson och Zlatan Ibrahimovic. Men sedan världens förbundskaptener och andra storheter inom fotbollen sagt sitt återstår Henry, Sjevtjenko och Ronaldinho.

Sven-Göran Eriksson säger Henry, Ronaldinho och Sjevtjenko när DN ber honom att ranka världens främste.

- För mig framstår framför allt Henrys insatser i Arsenal som helt enastående. Hans snabbhet, hans teknik, hans kyla i avslutningarna. Det är världsklass rakt igenom. Att Arsenal spelade 49 raka ligamatcher utan förlust beror mycket på Henry.

Om Ronaldinho:
- Det är framför allt hans insatser i Barcelona sedan ligan startade i september som varit av högsta kvalitet. Hans teknik är superb. Hans spelsinne är imponerande. Men det bästa med Ronaldinho är att han verkar ha roligt hela tiden.

Om Sjevtjenko:
- Han är en individuell världsartist. Att göra så många mål i serie A är mycket imponerande. Jag tycker dock att Thierry Henry sammantaget har ett större register.

Lars Lagerbäck hade Henry som tvåa när han röstade. Rangordningen var Pavel Nedved, Henry och Alessandro Nesta.

- Nedved är för mig den komplette fotbollsspelaren. Han är allround med spetskvaliteter. En sagolik lagspelare, menar Lagerbäck.

Om Thierry Henry:
- Hans insatser i Arsenal är oerhört imponerande. Världens bäste anfallare och avslutare.

Om Nesta:
- Jag tycker han är världens främste försvarsspelare. Läser spelet och kommer nästan alltid rätt i sitt positionsspel.

Hasse Backe hyllar också Pavel Nedved. Därefter rankar han Henry och Sjevtjenko.
- För mig är Nedved solklar etta. Han har allt, En klok lagspelare, individuellt skicklig, en bra målskytt.

Om Henry:
- Han skapar det mesta på egen hand. Det är imponerande att se hans kyla i avslutningarna.

Om Sjevtejnko:
- Hans förmåga att ensam avgöra de viktiga matcherna är enastående. Gör man över 20 mål varje säsong i serie A är det bara att lyfta på hatten.

Ålder: 27. Klubbar i karriären:

Ålder: 27.
Klubbar i karriären: Monaco, Juventus, Arsenal.
Landskamper/mål: 68/28.
Meriter: VM-guld med Frankrike 1998, EM-guld 2000. Ligaguld med Arsenal 2002, 2004. Vann FA-cupen 2002, 2003.

Han är intelligent och ambitiös. En spelare med de kvaliteterna kan bara bli bättre.
Det handlar om Thierry Henry. Och orden kommer från hans läromästare, Arsenals manager Arsene Wenger.

Karriären inleddes i de unga tonåren i det franska fotbollsförbundets akademi vid Clairefontaine utanför Paris. Henry var en av unga talanger tillsammans med David Trezaeguet och Nicolas Anelka.

Arsene Wenger, då i Monaco, tog Henry till klubben när han var 17. Ligadebuten skedde mot Nice den 31 augusti 1994. Några månader senare sköt Henry sina två första ligamål i 60-vinsten mot Lens.

Juventus köpte Henry fyra år senare. Det blev en kortvarig visit. Sex månader senare köpte Arsene Wenger, nu som manager i Arsenal, tillbaka talangen han skapade i Monaco för 10 miljoner pund.

Boring Arsenal var ett minne blott. Med Henry som exekutor blev det i stället Scoring Arsenal. Henry hade inför söndagens match mot Portsmouth svarat för 127 mål på 190 ligamatcher.

Ett fantastiskt snitt i den hårda konkurrensen och en anledning till att Arsenal spelade 49 ligamatcher i följd utan att förlora.

En kort beskrivning av Thierry Henry som spelare: Extrem snabb med en mycket välutvecklad teknik. Han kompletterar det med att vara en iskall avslutare och att även vara en bra passningsspelare. Effektiv frispark- och straffskytt.
Svagheter? Huvudspelet i så fall.

Ålder: 27. Klubbar i karriären:

Ålder: 27.
Klubbar i karriären: Dynamo Kiev, AC Milan.
Landskamper/mål: 44/22.
Meriter: Ligamästare med Milan 2003, Champions League med samma klubb 2003 och den förste spelaren från Ukraina som vunnit turneringen.

Dynamo Kievs fans kallade honom för the lethal weapon. När Andrej Sjevtjenko checkade in hos AC Milan 1999 sjöng tifosis.

Han är inte från Brasilien men han gör mål som en på miljonen.

Sjevagoal har svarat för över 100 mål i serie A sedan han lämnade Dynamo Kiev för Milan i juni 1999 till en kostnad av 190 miljoner kronor. Att göra mål är också det bästa Andrej Sjevtjenko vet.

När jag som forward har bollen kan jag inte tänka på något annat än att göra mål. Det har ingen att göra med egoism, det handlar om att göra sitt jobb.

Sjevtjenkos unga år var ingen dans på rosor. Som ung pojke från Dvirkivshchyna, inte långt från Tjernobyl, var han en av tusentals barn från trakten som tvångförflyttades till kusten efter kärnverkskatastrofen.

Samma år, 1986, fick han inte plats i en sportskola efter att ha misslyckats med ett dribblingstest. Men tack och lov hade Dynamo Kiev en talangscout på plats, som tur var för Sjeva och fotbollen i sin helhet.

Hans målfarlighet uppmärksammades även av förre Liverpoolstjärnan Ian Rush som gav Sjeva ett par fotbollsskor i pris för dennes målfarlighet i en ungdomsturnering. Sjevtjenko själv tackar bland annat den legendariske tränaren Valerij Lobanovskij (Dynamo Kiev, Rysslands landslag), för att han utvecklades till den världsstjärna han är idag.

Han var som en far till oss alla. Han var en mästare.

Ålder: 24. Klubbar i karriären:

Ålder: 24.
Klubbar i karriären: Gremio, Paris SG, Barcelona.
Landskamper/mål: 57/27.
Meriter: VM-guld med Brasilien 2002, Copa America 1999.

Om det finns någon spelare i världen som kan återuppfinna fotbollen är det Ronaldinho. Det handlar om ett modernt geni, helt värdig att som Pelé bära tröja nummer 10.

Han heter egentligen Ronaldo de Assis Moreira. Är född i Porto Alegre. Han beskrivs av sin föregångare, Pelé alltså, som en artist med bollen.

Ronaldinho har inte fått allt gratis. När Ronaldinho beskriver sina framgångar på planen säger han.

Det handlar om att träna hårt och fortsätta med det.

Ronaldinho tackar mycket sin bror, Roberto Assis, för sina framgångar.

Han är min idol. Han har hjälpt mig hela vägen under min karriär.

Ronaldinho var bara sju år när han fick plats i Gremios ungdomslag. Efter fyra säsonger i klubbens A-lag skrev Ronaldinho på för Paris St Germain i januari 2001. Övergångssumman fastställdes till 4,79 miljoner Euros, cirka 43 milj kr.

Det var svårt i början. Men det var intressant att spela i Europa. Det utvecklade mig som spelare, menar Ronaldinho.

Vi såg att han utvecklats vid VM i Japan/Sydkorea för två år sedan. Ingen glömmer Ronaldinhos insats och mål i 21-segern mot England i kvartsfinalen.

Paris SG blev så småningom för litet för en nybliven världsmästare. I juli i fjol skrev Ronaldinho på för Barcelona. En naturlig övergång i en klubb där hans landsmän Romario, Rivaldo och Ronaldo spelat. Vi som följt den spanska ligan i höst vet att Ronaldinho har stor del i att Barca leder ligan.

Bild