Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/varldsrekordet-forst-att-spela-sju-fotbolls-vm/

Fotboll

Världsrekordet: Först att spela sju fotbolls-VM

Formiga under träningsmatchen mot Skottland 8 april, en match som slutade med förlust för Brasilien. Skottland vann med 1–0. Foto: Jose Breton/Zuma Press

RIO DE JANEIRO. Brasiliens landslagsstjärna Formiga håller på att slå ett svårslaget världsrekord. VM i Frankrike blir hennes sjunde världsmästerskap. Det har ingen, varken på dam- eller herrsidan, lyckats med tidigare.

Det strålar om Formiga – eller Miraildes Maciel Mota som hon egentligen heter – när hon checkar ut från flygplatshotellet i Rio de Janeiro. För sjunde gången packar den 41-åriga mittfältaren väskan för att resa till ett VM. Det tidigare rekordet hölls av jämnåriga Homare Sawa, som ledde Japan till VM-seger i Tyskland 2011, och av tysken Lothar Matthäus och mexikanen Rafael Márquez. Alla tre har spelat i sex VM.

– Jag är så glad. Jag älskar verkligen vad jag gör, säger Formiga till DN.

Ett bevis på att hon fortfarande är att räkna med är att Paris Saint-Germain nyligen förlängde sitt kontrakt med henne för ytterligare ett år till.

– Jag har mycket kvar att ge, säger hon.

Efter att Sverige slagit ut Brasilien på Maracanã i Rio i OS-semifinalen 2016 gav Formiga upp och ville inte längre spela i landslaget. Fotbollsförbundet tackade veteranen för lång och trogen tjänst. Hennes första VM hade varit i Sverige 1995, då Brasilien åkte ut redan i gruppspelet. När det var dags för det sydamerikanska VM-kvalet i Chile förra året kände förbundskaptenen Vadão att det fanns en risk att Brasilien inte skulle ta någon av de två direktkvalificerade platserna. Han ringde upp Formiga.

– Vadão sa att det skulle drabba brasiliansk damfotboll oerhört om vi inte kvalificerade oss. Det var min ömma tå och jag kände att jag inte kunde stå utanför. Han fjäskade också och sa att jag fortfarande var som en ung tjej, skrattar hon.

Brasilien vann överlägset sina sju matcher och tog sig för åttonde gången till VM. Sedan har det gått utför. De senaste nio landskamperna har alla blivit förluster.

– Det har gjort oss väldigt osäkra. Tänk om det inte ska gå vägen den här gången heller? Men förlusterna har också lärt oss mycket. Vi vet vad vi ska rätta till.

För 15 år sedan spelade Formiga i Malmö FF.

– Vad minns du från den tiden?

Formiga skiner upp.

– Det var mitt första utlandskontrakt. Så det var väldigt speciellt för mig. Spelarna lärde mig mycket. Framför allt att vara kylig och inte bli desperat när man ligger under.

I två år spelade Formiga med veteranen Therese Sjögran som håller det svenska rekordet i antal landskamper (214).

– Therese var schyst. Jag lärde mig mycket av henne, säger Formiga.

Under VM i Kina 2007 var det brasilianska landslaget i final mot Tyskland, men trots att Marta vann skytteligan med 7 mål och blev vald till mästerskapets spelare, förlorade Brasilien med 2–0. Sedan dess har inte Brasilien lyckats ta en VM-medalj. På många sätt är VM i Frankrike sista chansen för Formiga, 33-åriga Marta och den 34-åriga anfallaren Cristiane som med 14 mål håller OS-rekordet inom damfotboll. Förbundskaptenen är väl medveten om situationen och har tagit ut åtta anfallare i truppen, men bara fyra mittfältare.

– Vi ska köra med två olika spelsystem och behöver många anfallare, säger förbundskaptenen Vadão till DN.

Damfotboll har alltid behandlats styvmoderligt av det brasilianska fotbollsförbundet CBF. Det gick så långt att ett av kraven som Fifa ställde på Brasilien för att få hålla VM 2014 var att starta en nationell damliga. När förbundets ordförande fängslades i New York för korruption lamslogs förbundets planer. Först 2017 startade CBF en nationell liga för damfotboll. Vad som överraskade var att CBF även startade en division 2 för att underlätta framväxten av nya lag.

– Den brasilianska damfotbollen lever ett bra moment nu, säger sportreportern Guilia Costa på dagstidningen O Globo.

På presskonferensen i mitten av maj då VM-truppen presenterades fanns 16 olika tv-team på plats. Aldrig förr har så många journalister bevakat det brasilianska damlandslaget. För första gången har dessutom landets största tv-bolag, Rede Globo, köpt rättigheterna till att visa VM i Frankrike. Det gör att landslaget kan följas av Brasiliens alla 210 miljoner invånare.

– Just när damlandslaget är som sämst får de mest synlighet. Det känns så orättvist, säger hon.

Läs mer: ”Tackar min lyckliga stjärna för att jag får spela i Sverige” (18 damallsvenska spelare deltar i VM för andra länder än Sverige)