Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Vem bör ta över som förbundskapten efter Erik Hamrén?

Foto: Marcus Ericsson/TT

Vem bör ta över som förbundskapten efter Erik Hamrén? Och vad ska den nya tränaren ha för egenskaper? DN ställde frågan till ett antal profiler i allsvenskan.

Kevin Walker, spelare Djurgården:

– Det är svårt att säga. Det är en generationsskiftning för ledarstaben och spelare. Men en tränare som kan vägleda de unga grabbarna och förhoppningsvis har erfarenhet för vad som krävs i den typen av matcher.

Foto: JOEL MARKLUNDFoto: Joel Marklund/Bildbyrån

Peter Swärd, tränare Kalmar FF:

– Det kommer förbundet att sköta bra. De kommer ta ut bästa möjliga kandidat. Viktigt att det blir en tränare som har internationell erfarenhet om man ska välja ut någon viktig del.

Andreas Alm, tränare AIK:

– Jag har ingen aning om hur kravspecifikationen ser ut för en landslagstränare och hur arbetsbeskrivningen ser ut. Men ser man bland allsvenska tränare finns flera kandidater, där en är Henrik Larsson med sin landslagskarriär.

Peter Larsson, spelare Helsingborg:

– Svår fråga, då det ska vara en tränare som är ledig. Henrik Larsson hos oss kan vara en kandidat, även om jag hoppas att det blir längre in i framtiden. Bland de som är lediga kanske Jörgen Lennartsson i Göteborg kan vara en kandidat. Har varit med i U-21 och vet hur det fungerar. Det skulle vara ett bra alternativ.

Foto: Henrik Montgomery / TTFoto: Henrik Montgomery/TT

Kennedy Bakircioglü, spelare Hammarby:

– Ingen aning, vet inte ens vilka kandidater dem har. Men jag tror många tränare i Sverige vill spela den fotbollen som Hamrén vill spela.

Daniel Kindberg, ordf. Östersund:

– Jag tycker att det borde bli Hasse Backe, även om jag vet att han är ockuperad av finland. Annars är den solklara för mig i Sverige Jonas Thern. Det är förvånande att vi inte nyttjar honom mer i svensk fotboll. En kille som kan fotboll på rätt sätt, som kan ta oss till nästa nivå i vårt fotbollsspel. Han borde vara en självklar efterträdare.

Bosse Andersson, Sportchef Djurgården:

– Svår fråga. Jag tror att det Finns två alternativ, Håkan Ericson och Jörgen Lennartsson. Hade inte Hasse Backe tagit Finland så hade han varit naturlig en naturlig ersättare. Men svårt att se vad det blir, bara de inte rör Pelle Olsson.

Foto: JOEL MARKLUNDFoto: Joel Marklund/Bildbyrån

Roger Sandberg, tränare Gefle:

– Jag har inget givet svar, hänger med i medier och hör de som nämns där. Jag tror att det är lite unikt med förbundskaptener, du har ganska lite tid att förbereda dig inför matcher. Man behöver inte vara bra klubblagstränare för att bli en bra landslagstränare.