Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/vem-vill-ga-ut-och-doma-nar-du-vet-att-du-kan-fa-stryk/

Fotboll

”Vem vill gå ut och döma när du vet att du kan få stryk?”

Foto: Bildbyrån.

GÖTEBORG. Två domare rapporteras ha blivit misshandlade och den ene slogs blodig vid en fotbollsmatch i Göteborg. Domarbasen vittnar om ökande våld och hot.

– Folk har ett beteendeproblem och det har skett en klar attitydförändring de senaste fem åren, säger Roberto Incorvaia, ordförande i Göteborgs ideella fotbolldomarklubb.

Det var vid en match i Göteborgsområdet i söndags som misshandeln av de två domarna ska ha inträffat. Huvuddomaren bröt matchen efter att han blivit attackerad av spelare och ledare.

Filmbilder som publicerats av Göteborgs-Posten, som var först med att berätta om händelsen, visar hur en stor grupp personer springer in på planen och omringar domarna.

Enligt GP ska en person med koppling till laget ha slagit en assisterande domare i ansiktet så att denne började blöda från munnen. En talesperson för den aktuella klubben säger till tidningen att en spelare ”gått över gränsen”, men förnekar att en ledare skulle varit inblandad i misshandeln.

Osman Yücel, domaransvarig på Göteborgs fotbollsförbund, bekräftar händelsen.

– Jag har pratat med domarna och de blev rejält misshandlade. De kommer att göra en polisanmälan, säger Yücel.

Domarna har lämnat in en rapport till förbundet och Yücel säger att han inte vill lämna fler detaljer förrän utredningen är klar. Men han är upprörd över det som inträffat.

– Det är fotboll vi håller på med. Någon vinner, någon förlorar. Jag förstår inte hur vuxna personer kan bete sig på det här sättet, säger han.

Det har varit många incidenter inom Göteborgsfotbollen under säsongen. Yücel bedömer att ett tiotal matcher avbrutits. Samtidigt förklarar han att mörkertalet kring matcher där domaren inte vågat bryta matchen är stort.

– När vi har våra utbildningar frågar vi domarna hur många som känner att de borde ha avbrutit minst en match under året och då är det 50 procent som räcker upp handen.

Och varför vågar man inte bryta matchen?

– Av rädsla för att man ska råka illa ut.

Yücel berättar om den förnedring som många domare känner när de blivit attackerade och hotade på planen. 

– Du kommer hem blodig till din familj och din fru undrar om du verkligen ska fortsätta att döma. Vem vill gå ut och döma när du vet att du riskerar att få stryk? Så sent som i går var det en domare som ringde och sa att han skulle sluta på grund av den här incidenten, trots att han själv inte varit i närheten, säger Yücel och medger att stödet från förbundet till domarna kunde varit bättre.

– Jag vill inte säga för mycket för då hamnar jag i en konstig situation, men jag kan säga att det finns en besvikelse bland domarna kring att ärendena inte hanteras så som de borde, säger Yücel.

I somras övervägde domarna i Göteborgdistriktet att gå ut i strejk. Anledningen var de många incidenter med hot och våld som inträffat på och vid sidan av planen i fjol och under vårsäsongen.  Någon generalstrejk blev det aldrig, men däremot vägrade domarna i höstas att döma de två division 4-lagen Kortedala IF och United Africa FC. Detta sedan lagen varit inblandade i flera oroliga matcher.

Men det är inte bara i seniorfotbollen som det spårat ur. Domarrapporterna visar på en för domarna oacceptabel situation även inom pojkfotbollen, där det förekommit både hot, misshandel och rasism.

Roberto Incorvaia, som är ordförande i Göteborgs ideella fotbolldomarklubb, berättar om hur han själv blev förföljd in i domarrummet av personer med koppling till ett av lagen han just dömt. Han anser att situationen har förvärrats.

– Det har skett en attitydförändring de senaste fem åren, precis som i resten av samhället. Folk har ett beteendeproblem, säger han och syftar på både spelare, ledare och publik.

– Och föräldrar, dem ska vi inte glömma, de har en jätteviktig roll, men även där har vi sett hur många har svårt att hantera sina känslor, säger Incorvaia.

Liksom Yücel tror han att det kommer att bli svårt med rekryteringen av domare i framtiden om klimatet runt planen inte förbättras. Han berättar att det sällan är problem med att fylla nybörjarkurserna, men också att cirka 40 procent av domarna slutar efter första säsongen.

– Det gör de eftersom det är en tuff miljö där ute. Överlag är det svårt att få in domare med tanke på allt det som har hänt, säger Incorvaia.