Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

VM-stämningen är inte som förr i krisens Brasilien

Rio de Janeiro. Om en vecka inleds fotbolls-VM i Ryssland. Det har fått fotbollsfebern att stiga i det favorittippade Brasilien. Men stämningen är inte som förr. Landets politiska kris har kört självförtroendet i botten hos brasilianarna.

Inför varje fotbolls-VM brukar brasilianarna pynta sina gator i gult och grönt. De hänger ut flaggor från fönstren och folk dekorerar sina balkonger. Den bäst pyntade gatan vinner pris och bjuds på en gatufest för tusen personer av en bank. 

När Brasilien var värd för VM 2014 utsågs Rua Benjamin Constant i stadsdelen Glória i Rio de Janeiro till den bäst smyckade gatan. I år är intresset inte lika stort. Endast ett par gator har pyntats och tävlingen har ställts in.

– Det är tråkigt att engagemanget är lägre i år. Just nu när vi behöver ett guld som mest, säger Vilma Peixoto, 54.

Vilma Peixoto, 54.
Vilma Peixoto, 54. Foto: Dado Galdieri

Hon är uppväxt på gatan Benjamin Constant och lider som de flesta andra brassar av baksmällan från VM 2014. Investeringarna försvann i korruption och kvar blev några tomma idrottsarenor. Brasilien genomgår just nu den värsta politiska krisen sedan diktaturåren på 1980-talet och många menar att krisen är så djup att inte ens ett VM-guld i fotboll kan glädja befolkningen.

– Många har tappat tron. Vi behöver optimismen tillbaka för att övervinna problemen, säger Vilma Peixoto.

Hon och hennes bror har smyckat sin gata varje VM sedan 1982 och leder även i år dekoreringen. Gatans kullerstenar har målats i ett gult och grönt mönster och trappstegen upp till bohemstadsdelen Santa Teresa har målats i samma färger. Mellan lyktstolparna hänger ett hav av plastgirlanger med plastbollar.

– Vi måste lägga 1–7-förlusten mot Tyskland bakom oss från förra VM. Det kommer inte att hända igen, säger Valter Peixoto, 56.

Gatans kullerstenar har målats gula och gröna. Men inte lika många gator är pyntade som vid tidigare fotbolls-VM.
Gatans kullerstenar har målats gula och gröna. Men inte lika många gator är pyntade som vid tidigare fotbolls-VM. Foto: Dado Galdieri

Han ser VM-matcherna tillsammans med sina grannar på gatans största bar, Boteco Pé de Santa, som har plats för flera hundra personer. Sedan en månad tillbaka har Valter och hans vänner delat ut kuvert i fastigheterna längs gatan för att samla in pengar till att köpa dekorationerna. I år fick gänget ihop nästan 3.000 kronor. En del butiker på gatan har skänkt större summor och gatans största bar har sponsrat med två 18 liters färgdunkar.

– Alla hjälper till på sitt sätt. Det bästa är ändå gemenskapen. Inte resultatet, säger Valter Peixoto.

Valter Peixoto gör gulgröna band till att dekorera gatan med.
Valter Peixoto gör gulgröna band till att dekorera gatan med. Foto: Dado Galdieri

Det brukar sägas att optimismen är det sista som överger brasilianaren, men efter att det före detta framtidslandet sumpat chanserna med att utveckla samhället efter den senaste ekonomiska tillväxten är det inte många som längre tror på Brasilien. 

Landet styrs av en icke folkvald president som endast har stöd av tre procent av befolkningen och våldet ökar. I förra veckan lamslogs hela landet under en lastbilsstrejk som ledde till livsmedelsbrist i storstäderna. Många av lastbilschaufförerna krävde att militären tar över styret.

Statsvetaren Mauricio Santoro är inte överraskad av att chaufförerna ropar efter militären. Ända sedan den ekonomiska krisen började för fem år sedan har varje demonstration mot regeringen innehållit personer som velat ha tillbaka diktaturen. Statsvetaren menar att det uppstått ett politiskt vakuum eftersom inga partier har vågat gå i täten för att genomföra de reformer som Brasilien behöver.

– Flera år av missnöje har växt och exploderade nu under lastbilsstrejken, säger Mauricio Santoro till Deutsche Welle.

Inför varje VM gör opinionsinstitutet Datafolha en undersökning om vad befolkningen tror om landslagets chanser att vinna. Inför VM 2010 trodde 66 procent att Brasilien skulle vinna.

Inför VM 2014 trodde 68 procent att landslaget skulle ta sitt sjätte VM-guld. Inför VM i Ryssland är det endast 47 procent som tror att Brasilien vinner, trots att landslaget är favorittippat efter att inte ha förlorat en enda VM-kvalmatch sedan Tite tog över som förbundskapten för 20 månader sedan.

– Självförtroendet är i botten. Det måste upp igen, säger tröjförsäljaren Ana Daglia.

Hon arbetar i Gamla stan, där butikerna hängt upp brasilianska flaggor mellan fasaderna.

– Vi märker att intresset ökar för varje dag. Så fort Brasilien vunnit första matchen tror jag att det kommer att explodera, säger hon.

Foto: Dado Galdieri

 

Fakta.Största VM-festen i Rio kan ställas in

Den största VM-festen i Rio brukar hållas på gatan Alzira Brandão i stadsdelen Tijuca. 

På grund av den ekonomiska krisen har arrangörerna inte fått någon sponsring i år och festen, där 40.000 supportrar brukar följa matcherna på storbildsskärm, riskerar att ställas in för första gången sedan VM 1982.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.