Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

VM:s äldste var svärfar till lagkamrat – i 48 dagar

Får målvakten Essam El-Hadary speltid under turneringen i Ryssland blir 45-åringen VM:s äldsta spelare genom tiderna.
Får målvakten Essam El-Hadary speltid under turneringen i Ryssland blir 45-åringen VM:s äldsta spelare genom tiderna. Foto: Karim Jaafar/AFP

I det egyptiska landslaget bär målvakten Essam El-Hadary tröja nummer ett. Men det är en annan siffra som gör honom till en av VM:s profiler: 45.

I januari fyllde den evige El-Hadary just fyrtiofem, vilket gör honom till VM-historiens äldste spelare. 

En av hans lagkamrater i VM presenterades förra året som hans blivande svärson – men hade en hemlighet som startade en kärlekssåpa.

– Hallå, hugg i här!

Essam El-Hadary har bakåtslickad mohikanfrisyr och omisskänlig ledaraura.

När den egyptiske kaptenen vill ha hjälp att flytta en målställning på landslagets träningsanläggning i Groznyj, kommer hans lagkamrater omedelbart till undsättning. 

Fram skyndar West Bromwich mittback Ahmed Hegazi och den unge Stoke-yttern Ramadan Sobhi, som inte var född när El-Hadary debuterade i landslaget 1996.

El-Hadary har dirigerat flera generationer av egyptiska försvarare. En kraftfull, atletisk burväktare med en något gammaldags målvaktsstil. Få utflykter från mållinjen, samma snabba reflexer som Gianluigi Buffon, samma alfahanne-aura på plan som Oliver Kahn. 

Han har vunnit afrikanska mästerskapen fyra gånger och har åtta egyptiska ligatitlar med Kairogiganterna Al-Ahly. Alltid i kortärmad tröja och vad som tycks vara veteranmålvakternas favoritplagg: långbyxan – liksom bland andra ungerske kultspelaren i EM 2016 Gábor Király och svenske Mattias Asper.

När Egypten spelar sin första VM-match sedan 1990, mot Uruguay på fredag, kan 45-årige El-Hadary slå målvaktkollegan Faryd Mondragons åldermannarekord från VM 2014, då colombianen var 43. 

Vad är hemligheten bakom El-Hadarys exceptionella slitstyrka? Att trotsa tidens gång, på ett sätt som får faktaresistenta korpspelare världen över att fortsätta drömma?

Veteranmålvakten har fått frågan i varje intervju i snart tio år och svarar alltid likadant. 

Hårt arbete och is. 

Målvakten tillbringar minst 20 minuter varje dag i ett isbad, berättade El-Hadary i en intervju med amerikanska ESPN nyligen.

El-Hadary var också nära att blir historisk av ytterligare en anledning – som den förste att spela VM tillsammans med sin svärson. Men så blev det inte. Egypten är arabvärldens stormakt när det gäller produktion av tv-såpor och det som hände hade passat i Kairostudiornas kärleksmelodramer.

Mahmoud Abdel-Moneim, ”Kahraba”, annonserade förra året sin förlovning med veteranmålvakten Essam El-Haradys dotter. Men drygt en och en halv månad senare var förhållandet över då det visat sig att Kahraba redan tidigare var förlovad med en egyptisk skådespelerska.
Mahmoud Abdel-Moneim, ”Kahraba”, annonserade förra året sin förlovning med veteranmålvakten Essam El-Haradys dotter. Men drygt en och en halv månad senare var förhållandet över då det visat sig att Kahraba redan tidigare var förlovad med en egyptisk skådespelerska. Foto: Karim Jaafar/AFP

I maj 2017 förlovade sig målvaktens dotter Shadwa El-Hadary med landslagsyttern Mahmoud Abdel-Moneim, med artistnamnet ”Kahraba”. Det unga paret visade upp sin kärlek inför miljonpublik hos Egyptens motsvarighet till Malou von Sivers, talkshowstjärnan Mona Elshazly. Men förlovningen varade bara i 48 dagar, efter att det kommit fram att fotbollsstjärnan redan var trolovad med en skådespelerska. 

Nu ska El-Hadary och ”Kahraba” spela VM tillsammans.

De egyptiska fansen vet vad som väntar om Egypten skulle lyckas vinna VM-matcher. 

El-Hadarys patenterade segerfirande, som tillkom för 20 år sedan i ett prestigederby mellan Kairorivalerna Al-Ahly och Zamalek.

Triumfatoriskt klättrar han upp på sin målställning för att sätta sig på ribban. Där vrålar han ut sin lycka, högt ovanför resten av laget.

– Kanske är det ett sätt att närma mig det gudomliga, sa målvakten till franska L´Équipe inför VM.

Essam El Hadary firar VM-kvalsegern mot Kongo i Alexandria. Matchen där Egypten säkrade platsen i VM. Senast Egypten tog sig till ett VM var 1990.
Essam El Hadary firar VM-kvalsegern mot Kongo i Alexandria. Matchen där Egypten säkrade platsen i VM. Senast Egypten tog sig till ett VM var 1990. Foto: Nariman El-Mofty

Egyptens förbundskaptenen Héctor Cúper har inte avslöjat vem som blir hans förstemålvakt under VM. 

Men de egyptiska journalister DN talar med på Egyptens träningsanläggning är övertygade. Essam El-Hadary kommer att få sina matchminuter under VM, även om han inte blir förstavalet. Allt för historieböckerna. 

Och kanske är historien inte slut än. Målvaktsäldsten vägrar berätta vad som händer när hans kontrakt med saudiska klubben Al-Taawoun går ut i sommar. Till den egyptiska fotbollssajten kingfut.com säger han.

– Jag förbereder en överraskning efter VM, som alla kommer att få höra om. Säkert är att jag aldrig kommer sluta drömma.

Läs mer: Egyptens landslagschef om propagandabilden med Kadyrov: ”Det är hans stad”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.