Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/walkers-mal-tog-djurgarden-till-tabelltoppen/

Fotboll

Walkers mål tog Djurgården till tabelltoppen

Djurgårdens Kevin Walker jublar efter segermålet. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Borås. Djurgården är nya serieledare i allsvenskan.

– Skönt att få kom in och bidra, sade inhopparen Kevin Walker, som avgjorde med matchens enda mål mot Elfsborg.

Djurgården är allsvenskans bästa bortalag och det visade man med önskvärd tydlighet på Borås Arena. Det stannade vid 1–0-seger, men det räckte för att passera både Malmö FF och AIK och gå upp i serieledning.

Kevin Walker hade många anledningar att jubla. I lördags fyllde mittfältaren 30 år. Inhoppet, segermålet och serieledning var fina presenter i efterskott.

– Just nu känns det fantastiskt bra, sade matchvinnaren och det gick riktigt att se hur lycklig han var när han firade det vackra målet inför den stora Djurgårdsklacken på kortsidan.

Efter att trots en tung press i slutet av första halvlek misslyckats med att få hål på hemmalaget kom utdelningen tidigt efter paus. Elliot Käck överlappade ner till kortlinjen. Hans inlägg nådde Mohamed Buya Turay, som smart valde att inte nicka mot målet. I stället gav han Walker fritt fram och trots en inte helt ren bollträff gick bollen stolpe in.

– Spelar ingen roll hur den går in. Jag trodde att jag skulle få bollen av Elliot direkt, men nu blev det en perfekt nick från Buya, sade Walker.

Djurgårdssegern var odiskutabel och hade varit större om inte Kevin Stuhr Ellegaard gjort några vassa räddningar före paus och Buya Turay och Haris Radetinac varit mer på hugget i slutminuterna.

Tränaren Thomas Lagerlöf var belåten med insatsen mot ett Elfsborg, som nu noterade sin första förlust på hemmaplan för säsongen. Det var också Djurgårdens tredje seger mot boråsarna den här säsongen. Nu är Djurgården där man vill vara, enligt Lagerlöf.

– Vi tror att vi har det laget som jobbar hårdast och trivs bäst tillsammans. Jag tycker också att vi klarar av att hantera olika matchsituationer, svarade Lagerlöf på frågan varför Djurgården leder allsvenskan.

Han tyckte att matchbilden blev lite väl flängig på slutet när Elfsborg jagade kvittering. Han höll också med sin kollega Kim Bergstrand om att hemmalaget spelade fult och att domaren Mohammed Al-Hakim kunde ha visat det gula kortet fler gånger.

– Det finns en anledning till Elfsborg är allsvenskans mest varnade lag, sade Lagerlöf.

Elfsborgstränaren Jimmy Thelin höll inte med och undrade om de sett samma match. Han valde att inte kommentera Al-Hakims val att inte blåsa när anfallaren Marokhy  Ndione kom i friläge och till synes blev ryckt i armen av Jacob Une Larsson, tillräckligt mycket för att Tommi Vaiho skulle hinna före och avvärja.

Elfsborg har i Ndione hittat en intressant spelare i de egna leden. Trots förlusten gjorde laget en bättre insats jämfört med den dramatiska segermatchen mot Kalmar senast.

– Jag tycker att vi gör en bra match. Djurgården är väldigt bra och är svåra att få hål på, sade Thelin.

Ja, serieledaren höll nollan för tredje matchen i rad och försvarsspelet var så gott som felfritt, där den trygga backlinjen skyddades av den hårt arbetande Jesper Karlström. Elfsborgs farligaste möjlighet kom när Jacob Une Larsson styrde ett inlägg strax utanför egen stolpe.

Djurgårdsglädjen över segern och serieledningen grumlades dock något av att mittfältaren Astrit  Ajdarevic rullades ut på bår i första halvlek med en befarad ljumskskada.

– Aldrig bra att förlora en bra spelare, men det får vi hantera, sade Lagerlöf, som också fick se Edward Chilufya utgå i paus.