Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/wiland-tillbaka-i-malglada-bajen-vi-behover-slappa-in-farre-mal/

Fotboll

Wiland tillbaka i målglada Bajen: ”Vi behöver släppa in färre mål”

Johan Wiland. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

I oktober förra året höll inte axlarna längre. Nu, efter flera operationer och massor av rehab, är Johan Wiland redo för en återkomst i målet.

På söndag sitter han på bänken när Hammarby möter Kalmar på bortaplan.

– Det ska bli jättekul att vara i hetluften igen, säger 38-åringen.

Hammarby hade inte tryckt upp någon matchtröja inför den allsvenska säsongen med nummer ett och namnet Wiland på ryggen.

– Jag var inte riktigt påtänkt under våren, och det kan jag förstå. Jag var liksom inte ens i närheten av att kunna spela, säger Johan Wiland.

Men nu finns tröjan.

– Jag testade den igår. Det var häftigt, jag hade glömt av hur det var, säger den 38-årige målvakten och skrattar i telefon.

På söndag sitter Johan Wiland på bänken när Hammarby möter Kalmar borta. I målet står Davor Blasevic.

Hur gärna vill du ha den där förstaplatsen igen?

– Det är klart jag vill ha den, men det blir svårt. Davor har varit jättebra, så jag får jobba stenhårt och det tycker jag är jättehärligt. Den konkurrensen behöver man ha för annars får du inte det där illa sista som du behöver.

Det har varit jobbigt att sitta bredvid och se på, men vart efter han blivit bättre, så har han även klarat det.

– Att sitta vid sidan av och inte kunna hjälpa laget är skitkämpigt. Men det blev lättare och lättare. Då kan man se lite ljus.

Även om fotbollen är viktig, så är känslan att äntligen kunna lyfta den 16 månader gamla sonen utan att det gör ont, en ännu större upplevelse.

– Att inte kunna vara med honom på det sätt som man vill är ju jättejobbigt i slutändan. Att alla andra kan hålla honom och jag inte har kunnat lyfta honom.

– Men det är otroligt häftigt när man väl kan göra det nu, säger Johan Wiland.

Med tanke på att du är 38 år, funderade du inte på att lägga av?

– Jag har fortfarande ett sug efter fotbollen och det känns som vi har någonting på gång med Hammarby och det vill jag vara med på.

– Speciellt när man börjar bli lite äldre är sådana saker otroligt roliga att vara med på. Det gör att man föds på nytt på något sätt.

Vad säger du om Hammarbys fyra senaste matcher och målskillnaden 20–7?

– Det är nästan löjligt att vi gjort så många mål. Det visar att vi är ett otroligt bra offensivt lag, men vi skulle dock behöva släppa in lite mindre mål, säger Johan Wiland och tillägger:

– Vi kommer att möta lag vi inte kan göra fem mål på och då kan man inte släppa in två mål för då får man kanske stryk. Så det är någonting jag kan tycka vi kan bli bättre på, att bli lite mer trygga i vårt försvarsspel.

Läs mer: 

Wiland efter operationen: ”Har mycket kvar att uträtta i Bajen”