Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Zlatan bekräftar intresse från England

Zlatan Ibrahimovic på söndagens presskonferens på Friends arena.
Zlatan Ibrahimovic på söndagens presskonferens på Friends arena. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Zlatan Ibrahimovic kan spela i Premier League nästa säsong.

På påskdagen höll den svenska fotbollsstjärnan presskonferens på Friends arena – och bekräftade för första gången att det finns intresse från England.

”Det finns ett intresse, yes. Sen får vi se vart det leder”, sade han.

Efter fyra säsonger i PSG är Zlatan Ibrahimovic inställd på att lämna Paris.

Det var den svenska anfallsstjärnan tydlig med när han inför tisdagens EM-test mot Tjeckien mötte pressen i Solna på söndagskvällen.

En öppen och positiv Ibrahimovic pratade om sin starka säsong, sommarens EM – och framtiden.

– Jag har kontrakt med PSG fram till sista juni. Som det ser ut i dag är jag inte kvar i klubben, sade han.

– Vi för inte diskussioner. Det är sanningen och det är så läget ligger till.

Agenten Mino Raiola har börjat se sig om i jakten på en ny klubbadress för stjärnan.

– Det får han ta hand om. Det har börjat rulla i gång.

– Vi får se vad möjligheterna blir och jag tror det kommer bli många möjligheter. Framtiden ser mycket bra ut. Det kommer hända många saker den här sommaren, så det är bara att ha lite tålamod så kommer ni få något att skriva om!

För första gången var 34-åringen konkret om ryktena kring en flytt till Premier League. De senaste veckorna har anfallaren kopplats ihop med såväl Arsenal som Manchester United och Chelsea.

Väljer han en Premier League-klubb blir det hans sjunde proffsklubb och sjätte land att spela i – efter 13 ligatitlar på 15 utlandssäsonger.

– Det finns ett intresse, yes. Det finns det. Det kan jag bekräfta. Sen får vi se vart det leder, sade "Ibra" om Premier League.

– Jag tror det är den mest uppmärksammade ligan i hela världen. Det är ligan det snackas mest om. Men när alla korten är på bordet, det är då jag ska bestämma vad vill jag. Det är som ett äktenskap, båda ska vilja lika mycket.

Ibrahimovic tillade att han aldrig har gjort en bättre säsong än 2015–16. Klara ligasegraren PSG ska spela kvartsfinal mot Manchester City i Champions League. Och i sommar kan det bli dubbla mästerskap.

– Hade jag gjort en dålig säsong hade jag inte haft de här möjligheterna jag har i dag, men nu har jag möjligheter. Det ser bra ut, inför EM och efter EM. Och sen är det ju ett OS också…

Är du med där?

– Vi får se, vi får se, sade Zlatan och log.

– Det får klubben bestämma.

EM i Frankrike blir Zlatan Ibrahimovics sjätte fotbollsmästerskap. Senast, i EM i Ukraina 2012, stördes han av en skada. Nu hoppas han att den fina formen från årets säsong ska hålla i sig till sommaren.

– Jag hoppas jag känner mig då som jag känner mig nu.

Han fortsatte på frågan om han är i sitt livs form:

– Många sa att ”han är 34 år, han börjar gå nedåt”. Men jag har bevisat att det där bara är ett nummer. Allt ligger i huvudet. Den mentala biten är 50 procent av fotbollen och där har jag aldrig haft ett problem. Jag har aldrig gjort en bättre säsong och jag känner mig i fantastisk fysisk form. Jag har känt mig bättre för varje säsong jag har kommit in i.

– Jag gör bara mitt jobb och jag gör det bra. Jävligt bra.

Utöver framtidsfrågorna fick Ibrahimovic frågor om säkerhetsläget i EM och den senaste tidens terrorattacker i Europa.

– Jag vet inte om det påverkar så mycket när du väl spelar fotboll, men det är klart du går runt och tänker på det vad som hände och vad som kan hända, sade han.

– Det ska inte få hända. Det är tragiskt. Men det bästa vi kan göra är att sprida glädje och energi, kärlek genom fotbollen.

Mer om Zlatan och England

”Ibrahimovic the Destroyer”
Zlatan Ibrahimovic är huvudperson i de brittiska tidningarnas drastiska rubriklekar sedan PSG skickat ut Chelsea ur Champions League. Svensken drämde in segermålet 2–1, och han var också inblandad i 1–0-målet.

Johan Esk: Kvällen då Zlatan erövrade England
Det var onsdagen när Zlatan skulle ta PSG till kvartsfinal. Det gick alldeles lysande.
Ibrahimovic erövrade England och det är ett tecken på att allt kan hända.