Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/zlatan-koper-fjardedel-av-hammarby/

Sport

Zlatan köper en fjärdedel av Hammarby

Zlatan Ibrahimovic har köpt in sig i Hammarby. Foto: Johan Nilsson/TT

Namnet Ibrahimovic på en Hammarbytröja på Zlatans eget Instagramkonto.

På tisdagen spekulerades vilt om vad inlägget i sociala medier kunde betyda.

På onsdagen kommer förklaringen. Fotbollsstjärnan har köpt in sig i den allsvenska klubben, berättar han för Aftonbladet.

Amerikanska Anschutz Entertainment Group, AEG, ägde knappt hälften, 47 procent, av aktierna i Hammarby Fotboll AB. AEG äger även Los Angeles Galaxy, MLS-klubben som Zlatan Ibrahimovic har kontrakt med till årsskiftet. Nu har svensken köpt 50 procent av AEG Sweden och äger därmed cirka en fjärdedel av den allsvenska klubben.

För Aftonbladet förklarar Ibrahimovic hur förvärvet gick till. Att han under sin tid i Galaxy fick en bra relation med ägaren.

– Då fick jag den här möjligheten att bli partner med AEG och en sån möjlighet går det inte att tacka nej till. Inte till människor som är så lyckosamma i affärer, säger han till tidningen.

Zlatan berättar att han följde guldstriden i allsvenskan. Att han tycker att klubben gör fantastiska saker men hade lite otur som missade guldet i år.

– Det som känns speciellt med Hammarby är att klubben växer hela tiden. Det är klubben som har störst potential att bli störst i Skandinavien. Jag ska hjälpa Hammarby bli störst i Skandinavien.

Några planer på att spela i allsvenskan har dock stjärnanfallaren inte. Han hjälper dock gärna till på planen, om han kan bidra på något sätt, efter sin aktiva karriär.

Men framför allt ser han fram emot att jobba med fotboll från en annan vinkel, säger han.

– Det känns spännande med Hammarby, ett helt annorlunda projekt och jag är väldigt motiverad. Jag kommer vara väldigt engagerad i det här den dagen jag slutar med fotbollen.

Bild 1 av 2 Zlatan Ibrahimovic spelade en vänskapsmatch med PSG mot Hammarby på Tele2 arena 2013.
Foto: Rolf Adlercreutz/Kamerapress
Bild 2 av 2 Zlatan Ibrahimovic och Kennedy Bakircioglu inför mötet mellan PSG och Hammarby 2013.
Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Zlatan Ibrahimovic tror att han kan bidra med kontakter, utifrån det nätverk han byggt upp under karriären. Han ser framför sig hur Hammarby har Sveriges bästa ungdomsakademi med de bästa talangerna.

Aftonbladet frågar hur han tror att engagemanget i Hammarby ska tas emot i Malmö, staden som Zlatan Ibrahimovic främst förknippas med i svensk fotboll.

– När det handlar om MFF så snackar vi om fotbollsspelaren Zlatan. Men det här har inget med mig som fotbollsspelare att göra. Jag tror att de i Malmö är glada för min skull.

Hammarbys ordförande Richard von Yxkull har varit i Los Angeles för att träffa Zlatan och AEG. ”Spännande” är hans första reaktion på fotbollsspelarens inköp i klubben.

– Att få in en person som Zlatan Ibrahimović i klubben, med den passionen och vinnarmentaliteten han står för känns helt rätt. Det är för tidigt att säga någonting i detalj om på vilket sätt Zlatan kan komma att bidra till Hammarby Fotboll, men det finns helt klart väldigt stor potential i samarbetet, säger von Yxkull till Hammarbys hemsida.

Läs mer: 

Johan Esk: En känslomässig käftsmäll för Malmö FF och klubbens fans

Bajen fans ordförande: Jag är defensivt positiv

Hammarbys vd: Vi visste inte vad det handlade om när vi åkte

Malmö FF om Zlatans val: Klart det väcker känslor