Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Zlatan och Cavani fixade PSG-seger mot Chelsea

Foto: Christophe Ena/AP

Zlatan Ibrahimovic frisparksmål drog i gång Champions League-festen i Paris och Edison Cavanis fullträff fixade 2–1-segern.

John Obi Mikels mål för Chelsea gav ändå Paris tufft utgångsläge inför returen i London 9 mars.

1–1 – så slutade den första åttondelsfinalen mellan PSG och Chelsea i februari 2015.

För ett år sedan gick PSG vidare efter en galen match på Stamford Bridge som började med att Zlatan Ibrahimovic blev utvisad och slutade med att ett utdömt PSG reste sig, kvitterade två gånger om och gick vidare efter en osannolik förlängning.

Läs mer: Johan Esk: Den här våren sätts PSG:s tålamod på prov

Tisdagens 2–1-seger gör att läget ser bättre ut för PSG inför årets returmatch, men det kommer att krävas en hel del för att besegra Chelsea även den här gången.

Foto: Christophe Ena/APFoto: Christophe Ena/AP

PSG hade inledningsvis det mesta spelet på Parc des Princes men det var Chelsea som skapade den första riktigt stora chansen. PSG-målvakten Kevin Trapp var på väg åt vänster men lyckades i sista stund på upp högerhanden och styra Diego Costas hårda nick i ribban.

Annars handlade första halvlek mest om kampen mellan Zlatan Ibrahimovic och John Obi Mikel.

Först drog Ibrahimovic på sig en varning efter att han stämplat Mikel, det var inte vackert och domaren stod bra placerad. Därefter var det Mikels tur att få gult kort när han sparkade omkull en framstormande Lucas strax utanför eget straffområde.

Frisparken tog Zlatan Ibrahimovic hand om. Skottet var hårt och när det styrdes på John Obi Mikel som i sin position längst ut i Chelseamuren hoppade upp och vände ryggen till var 1–0 till PSG ett faktum.

Målet var Zlatans 46:e i Champions League sedan debuten i Ajax 2001. Bara sju spelare i Champions League/Europacupens historia har gjort fler mål.

Paris jublade, men glädjen varade bara några minuter.

Precis före halvtid jobbade Chelsea fram en hörna. PSG fick inte bort bollen som damp ner framför ovane målskytten Mikel som säkert kvitterade.

Foto: Christophe Ena/APFoto: Christophe Ena/AP

I andra halvlek skapade PSG målmedvetet fram chans på chans men hade svårt att få till ett segermål. I 78 minuten kom det till slut när Angel di Maria smekte fram bollen till Edison Cavani som störtade in från höger och placerade bollen förbi Thibaut Courtois i Chelseas mål.

Zlatan Ibrahimovic var inte den ende svensk som fick fira en Champions League-seger under tisdagskvällen. Efter att ha slagit sig in i Benficas startelva i de senaste ligamatcherna fanns Victor Nilsson Lindelöf med i backlinjen mot Zenit i Lissabon.

Benfica vann, men det satt långt inne. Först i 90:e minuten gjorde brasilianaren Jonas matchens enda mål.

Vidöppet inför returen

• Johan Esk: Den här våren sätts PSG:s tålamod på prov
Paris SG hade spelet och chanserna men det krävdes mer för att vinna den heta matchen mot Chelsea. Cavani kom in från kylan med kylan som behövdes.