Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Zlatan: ”Under matchen ska de heja på MFF”

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

”Vi vinner, jag gör tre mål. Men under matchen ska alla hålla på MFF!”

Så ser det perfekta scenariot ut för Zlatan i onsdagskvällens möte mellan Malmö FF och Paris SG, i Zlatans hemstad Malmö.

Det var en känslosam och uppenbart inspirerad Zlatan som gjorde tränaren Laurent Blanc sällskap till måndagskvällens presskonferens i Swedbank Stadion.

– Om jag känner mig spänd, nej, jag ser fram emot matchen. Har spelat mer i MFF än PSG. Nu får spela på min hemmaplan. Det är pricken över i på resan jag gjort. Det har varit ett långt äventyr, men positivt, nu ska jag bara njuta. Det blir ett minne för livet, sade han.

Ute på stan pratar alla om Zlatan. En storbildskärm sätts upp på Stortorget. Turning Torso är dekorerad med ett stort Z.

Hur kom du fram till idén med storbildskärmen?

– När det kom ut att vi skulle möta MFF, så ringde jag direkt efteråt, boka hela Stortorget, jag ska ha det.

– Jag ville att alla ska ha en chans att se matchen. Det är ett minne för livet, har inte hänt många fotbollsspelare, och jag får uppleva det. Men jag vill att alla som bor här ska få känna samma sak som jag. Vet inte när det händer igen. Vill att alla ska kunna säga jag var här, på plats. Det är en glädje och en kärlek till stan.

Zlatan sade också att hade han kunnat hade han tagit hela laget till Rosengård.

Hur ser du på din roll, alla Malmö pratar om dig, och är stolta över dig?

– Jag känner att jag har ett ansvar, för vad jag skapat. Jag ser mig själv som en förebild för människor i den här typen av områden, som Rosengård, men också för hela Sverige. Nyckeln är att vara sig själv. Jag är fortfarande densamma som dag ett, har inte förändrats ett dugg. När jag fick ett fett kontrakt förändrades jag inte. När jag blev mer populär förändrades jag inte. När jag kom till en större klubb förändrades jag inte. Och nu sitter jag här, och är fortfarande samma person. Skillnaden är att jag är 34 år i dag.

– Även om du har en annorlunda bakgrund, kommer från ett ”svårare” område kan du nå framgång. Jag är ett levande exempel på det.

Men är det här något du kunnat föreställa dig?

– Det här är inget jag kunnat föreställa mig, absolut inte. Det här har inte hänt många spelare, och det händer mig. Men nu kan jag bara njuta. Det är kaos överallt, men det är så det ska vara. Det är något som händer, det är på riktigt, det är levande. Nu går jag igenom de här två dagarna och försöker bara njuta.

– Jag visste att jag skulle spela i Champions League. Men att Malmö skulle spela där visste jag inte. Allt beror på dem.

Är det din sista säsong i PSG?

– Det har varit mycket snack, om att det är sista året i PSG, sista året i landslaget, sista året som aktiv. Men den som bestämmer det är jag, och jag har inte bestämt mig, jag vet inte.

– Vad jag vet är att jag gillar min fotboll, jag dominerar fortfarande. Men den dag jag inte längre är bra finns ingen anledning att fortsätta. För jag vill inte fortsätta bara för att jag är ett namn. Har sett många före detta spelare som fortsätter, trots att de inte längre är lika bra och gör resultat. Och jag vill inte hamna i den situationen.

Det verkar som dina känslor för Malmö vuxit med åren. Vad är speciellt med Malmö för dig?

– Jag tror kärleken alltid varit där, absolut. Jag kom ut i Europa i en tidig ålder, jag var 19 år. Kopplingen till Malmö har alltid varit där. Enda problemet i början var att det var fel personer som var på fel plats. Och det som hände och det man gick igenom, man fick lära sig av det också. Men kärleken och glädjen till staden och klubben har alltid varit där. Jag har inte kunnat vara på plats pågrund av den resa man gjort, men jag har följt allting och jag har fortfarande kontakt med många i klubben.

– Men det fanns vissa personer i klubben som skulle tas bort innan jag kunde se mig som hundraprocentig i klubben.

Det Zlatan pratar om refererar till övergången till Ajax 2001, då Zlatan anser att dåvarande sportchefen Hasse Borg blåste honom på pengar.

Det var först 2011, i samband med uppvisningsmatchen mot Milan på Swedbank Stadion, som den tvisten ströks. Borg var borta och klubben hade ny ordförande. Den nya klubbledningen betalade Milan 10 miljoner kronor för matchen, varav två miljoner gick direkt till Zlatan. Därmed ansåg han sig ha fått kompensation för vad som hände 2001. Det drogs ett streck över allt gammalt groll, och Zlatan är nu Malmö FF:s främste ambassadör.

Fakta.Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981 i Malmö.
Familj: Sambon Helena Seger, sönerna Maximilian (född 2006) och Vincent (född 2008).
Position: Anfallare.
Landskamper/mål: 111/62.
Klubb: Paris SG.
Seniorklubbar: Malmö FF (–2001), Ajax (2001–2004), Juventus (2004–2006), Inter (2006–2009), Barcelona (2009–2010), Milan (2010–2012), Paris SG (2012–).
Ligatitlar: 2015 (Paris Saint-Germain), 2014 (Paris Saint-Germain), 2013 (Paris Saint-Germain), 2011 (Milan), 2010 (Barcelona), 2009 (Inter), 2008 (Inter), 2007 (Inter), 2006 (Juventus), 2005 (Juventus), 2004 (Ajax), 2002 (Ajax). Juventus blev fråntaget ligatitlarna 2005 och 2006 i samband med en spelskandal.

Rättelse 2015-11-24 17:50
I en tidigare version av artikeln fick Stortorget i Malmö fel namn.