Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fotbollen vill ha hjälp i kampen mot matchfixning

Other: Noella Johansson/TT

Spelbolagen borde i högre grad bekosta kampen mot matchfixning. Det anser Svenska fotbollförbundet.

– Pengar och personella resurser som vi vill lägga på vår idrottsliga verksamhet går i stället till att försöka bekämpa problemet med uppgjorda matcher, säger Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare.

Idrotten och spelbolagen ställer sig generellt positiva till det förslag om en ny spellagstiftning som presenterades i tisdags. Kampen mot matchfixning har varit ett prioriterat område i arbetet med det nya licenssystemet. Svenska fotbollförbundet välkomnar många av de åtgärder som föreslås, bland annat skärpta krav på spelbolagen, men hade önskat sig en reglering av deras utbud.

På senare tid har det kommit larmrapporter om matchfixning i svenska U19- och U21-serier. Spel på matcher i lägre serier och på enstaka moment, som till exempel antalet varningar och hörnor, ses som en inkörsport till grövre matchfixning. Civilminister Ardalan Shekarabi, som förklarat att matchfixningen ska ”rökas ut”, öppnar för att den Spelmyndighet som skapas ska kunna stoppa spel på vissa moment, men något generellt förbud blir det inte.

– Vi inser att det kan vara svårt att lagstifta kring det här, men hoppades ändå att det skulle finnas med i förslaget. Nu utgår vi från att Spelmyndigheten får ett tydligt och skarpt mandat, säger Håkan Sjöstrand.

Han tror att den nya lagstiftningen, där den som gör sig skyldig till grovt spelfuskbrott kan straffas med upp till sex års fängelse, kommer att hjälpa till i kampen. Samtidigt efterlyser han större insatser från spelbranschen.

– Vi tjänar inte i närheten av de pengar som spelbolagen gör på att det spelas på matcher. Däremot drabbas vi hårt av sådant som matchfixning och tvingas lägga resurser på detta som vi i stället borde ha till den idrottsliga verksamheten, säger Sjöstrand.

Lennart Käll, vd på Svenska Spel, ser lagstiftningen som ett bra steg i kampen mot något som är ett problem både för idrotten och spelbolagen, men även han hade velat se en reglering av utbudet. Han påpekar att Svenska Spel inte erbjuder spel på U21-serierna.

– Jag tycker att vi tar ett stort ansvar i den här frågan och bland annat deltidsfinansierar vi en tjänst på Riksidrottsförbundet. Polis, åklagare, idrott och spelbolag har ett stort gemensamt ansvar, men vi vet ju också att det här i allra högsta grad är ett globalt problem, säger Käll.

Gustaf Hoffstedt är generalsekreterare i Branschföreningen för onlinespel (BOS), som organiserar många av de utländska bolag som nu väntas söka licens i Sverige. Han menar att medlemmarna redan i dag gör mycket i kampen mot matchfixning – framför allt internationellt.

– Om fotbollen önskar hjälp med personella resurser ställer vi gärna upp med det. Ett första bra steg vore att vi får en plats i den nationella plattform som jobbar mot matchfixning, säger Hoffstedt.

I dag utgörs denna plattform av Riksidrottsförbundet, rättsvårdande myndigheter och Svenska Spel.

– Ska man få någon effekt på informationsutbytet mellan de aktörer som bekämpar matchfixning är det rimligt att övriga EU-reglerade bolag är med. Jag förväntar mig att så nu blir fallet, säger Hoffstedt.

Spellagstiftningen har föregåtts av en het debatt mellan BOS och Svenska Spel, inte minst rörande ett eventuellt förbud mot vissa spelobjekt som utlandsbolagen saluför. Hoffstedt säger att det är olyckligt att de seriösa aktörerna på marknaden har så vitt skilda uppfattningar i frågan.

– Om vi inte erbjuder de här spelen lämnar vi över den marknaden till de olicensierade bolagen utanför Europa. Ska underrättelsearbetet fungera måste det kanaliseras till de reglerade bolagen, säger Hoffstedt.

ATG (Aktiebolaget Trav&Galopp) ställer sig också positivt till lagförslaget, men liksom Svenska Spel saknar man den riskklassificering av spel, som bland annat skulle reglera vilken typ av reklam som får göras.

– Vi hade också hoppats på en marknadsavgift för att finansiera hästsporten, en sådan som införts i Danmark och Frankrike, men vi noterar att regeringen vill utreda frågan vidare, säger Hans Skarplöth, ATG:s vd.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.