Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 16:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotbollens-kramkalas-fortsatter-250-malfiranden-anmalda/

Sport

Fotbollens kramkalas fortsätter – 250 målfiranden anmälda

Anders Christiansen firar Malmö FF:s SM-guld tillsammans med Isaac Kiese Thelin och Amin Sarr. Efter matchen testade Christiansen positivt för covid-19 och nu har stora delar av laget konstaterats smittade.
Anders Christiansen firar Malmö FF:s SM-guld tillsammans med Isaac Kiese Thelin och Amin Sarr. Efter matchen testade Christiansen positivt för covid-19 och nu har stora delar av laget konstaterats smittade. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

”Undvik närkontakter som inte är nödvändiga för idrotten” slås fast i de riktlinjer som Svenska fotbollförbundet gått ut med under rådande pandemi.

Ändå fortsätter kramkalasen i elitfotbollen när målen ska firas. Och alla klubbar i allsvenskan och superettan utom en – Trelleborgs FF – har bötfällts.

Totalt 514 ärenden har anmälts till Svensk elitfotbolls disciplinutskott sedan säsongsstarten i juni, av matchdelegaterna i allsvenskan och superettan.

Av dessa är 340 covid-relaterade.

– Det dominerande antalet, 250 stycken är för ej ansvarsfullt målfirande, det vill säga omfamningar och kramar, samt klungbildningar, säger Leif Andersson, som är ligakoordinator i Svensk elitfotboll (Sef).

– Inte så förvånande eftersom målfirande är känslostyrt och ”sitter i ryggmärgen”, och av den anledningen svårt att få bukt med. Av de resterande anmälningarna är merparten för avsaknad av social distansering på olika sätt.

I det protokoll som Sef och Svenska fotbollförbundet (SvFF) gick ut med inför säsongsstarten var riktlinjerna glasklara.

”Undvik närkontakt som inte är nödvändiga för idrotten.”

”Handhälsningar och kramar vid till exempel målfirande bör undvikas för att motverka smittspridning.”

I den första spelomgången kunde man notera att spelarna undvek traditionellt målfirande. Men ganska snabbt kunde en återgång till gamla vanor noteras. Sef gick därför ut med ett förtydligande från 10 juli, för att skärpa tonen, och för att rensa bort eventuella oklarheter om vad man får och inte får göra.

Sedan dess har dock samtliga 16 allsvenska klubbar och 15 av 16 klubbar i superettan anmälts av matchdelegaterna i covid-relaterade ärenden.

Den första anmälan innebär att klubben får en erinran. En andra anmälan innebär varning. Efter en tredje anmälan tvingas klubben böta, 3.000 kronor.

Örebro SK har straffats hårdast. De fick böta 50.000 kronor för att de bröt mot hälsokontrollen före match.

ÖSK mörkade att de hade flera spelare som var illamående och kräktes inför bortamötet med Sirius i början av juli. Något som avslöjades först när Örebrotränaren Axel Kjäll berättade om det efter matchen.

Sef såg allvarligt på händelsen och ÖSK fick hård kritik. Och den allsvenske lagläkaren Sverker Nilsson, som sitter i SvFF:s medicinska kommitté, sade att en fadäs liknande denna skulle kunna stoppa allsvenskan helt och hållet.

Trelleborg har alltså syndat minst mot protokollet. Skåneklubben har en erinran och en varning. Det kanske delvis kan förklaras med att de inte har så mycket att fira. Trelleborg har bara gjort hälften så många mål som serieledande Degerfors.

Per Eliasson, matchdelegatansvarig i Sef, konstaterar att antalet anmälningar har gått ner jämfört med situationen i somras.

– Jag tycker att protokollet hållit bra. Och vi har ingen känd smittspridning mellan spelare i matcher, säger Eliasson.

Leif Andersson, som hanterar alla anmälningar från matchdelegaterna, ger Eliasson rätt i sin analys.

– Det var lite fler anmälningar för målfirande och klungbildningar i somras då matchandet var tätt. Men annars kan ingen direkt trend utläsas, utan det är rätt jämnt fördelat under hösten, säger Andersson.

En händelse som sticker ut under hösten är följderna av Malmö FF:s firande efter matchen mot Sirius 8 november då guldet säkrades.

Lagkaptenen Anders Christiansen kände sig dålig när laget skulle lämna Stadion och när ett snabbtest visade positivt resultat ställdes guldfesten samma kväll in.

I måndags gick Malmö FF på sin hemsida ut och berättade att halva truppen – både spelare och stab hade testat positivt för covid-19.

– Det är klart att tar man ett guld och det blir mer firande och det ger ett sådant här utslag när vi inte är lika noggranna som annars, så är det väldigt tråkigt. Det fanns brister under firandet, sa MFF:s vd Niclas Carlnén till Sydsvenskan och tillade:

– Men jobbar man ett helt år för ett guld är det svårt att inte fira.

Noterbart är att svensk elitfotboll har valt en egen väg i frågan om regler för målfirande under matcherna.

Det europeiska fotbollförbundet (Uefa) har inte anmälningar för målfirande i sina direktiv under rådande pandemi.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt