Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotbollforbundet-elanga-utsatt-for-rasism/

SPORT

Fotbollförbundet polisanmäler rasistiskt påhopp på Elanga: ”I Sverige hade det bedömts som ett brott”

Anthony Elanga. Arkivbild.
Anthony Elanga. Arkivbild. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Anthony Elanga säger att han blev utsatt för rasism av en motståndare i U21-landslagets EM-kvalmatch mot Italien i Monza.

Nu polisanmäler Svenska fotbollförbundet (SvFF) händelsen – men Italiens dito nekar till anklagelserna.

– I Sverige hade det bedömts som ett brott, det är jag helt övertygad om, säger landslagets säkerhetschef Martin Fredman till TT.

TT Text
DN Text

Manchester United-talangen Anthony Elanga spelade hela 1–1-matchen för Sverige på tisdagen. Han kunde glädjas åt Tim Pricas kvittering på tilläggstid, men kvällen var inte enbart positiv för 19-åringen.

SvFF skriver att Elanga vittnat om att en spelare i motståndarlaget riktat en rasistisk kommentar mot honom, och förbundet har skickat ärendet vidare till domare och matchdelegat.

”Ingen ska behöva utsättas för rasism, det är fullständigt oacceptabelt. Vi står alla bakom och stöttar Anthony i detta”, säger U21-landslagschefen Claes Eriksson till SvFF:s hemsida.

Förbundet har polisanmält händelsen. Det bekräftar säkerhetschefen Martin Fredman för TV4:s Fotbollskanalen.

– Det står klart väldigt tydligt att han har blivit utsatt för någon form av rasistiskt påhopp, som definitivt är långt över gränsen som någon ska acceptera. Det gör naturligtvis inte vi heller, säger Fredman till Fotbollskanalen.

Elanga har flugit hem till England, medan Fredman fortsätter kommunikationen med italienska myndigheter.

– Jag kan inte Italiens brottsbalk. Men det vi har beskrivit i anmälan motsvarar i svensk mening hets mot folkgrupp, med tydliga rasistiska toner, säger Fredman till TT.

Vad har hänt?

– Jag har pratat med Elanga, han har berättat vad som har sagts. Jag har valt att inte berätta vad som har sagts. I Sverige hade det bedömts som ett brott, det är jag helt övertygad om. Om jag förstår det rätt har det skett i samband med kvitteringsmålet i slutet av matchen.

Fredman berättar att det är första gången man gör en anmälan mot en annan spelare på det här sättet.

– Vår policy är att anmäla om det sker brott. Vi har haft liknande ärenden där Alexander Isak blev utsatt i Rumänien och Jimmy Durmaz under VM i Ryssland. Däremot är jag inte helt säker på att vi gjort en anmälan som handlar om något som hänt spelare emellan.

Hur mår Elanga?

– Det är klart att det inte är något roligt med det som har hänt. Men spelaren är väldigt glad för stödet han har fått från lag och ledare och även stödet från oss som hjälper till med det här, vilket skickar signaler till honom om att vi tar det här på allvar. Med det sagt har han någonstans vaknat upp till en rätt okej dag ändå.

Under onsdagseftermiddagen gick det italienska fotbollsförbundet (FIGC) ut med en skrivelse gällande den påstådda händelsen där man tar den anklagade, icke namngivna U21-landslagsspelaren i försvar.

”FIGC förnekar å det grövsta att en fotbollsspelare i U21-landslaget under matchen mellan Italien och Sverige ska ha uttryckt sig rasistiskt gentemot en motståndare, en incident som så vitt vi vet inte uppmärksammades av matchens tjänstemän eller av Uefa-delegaten”, skriver förbundet på sin hemsida.

FIGC hänvisar till tv-bilder som visar hur två svenska spelare länge firar kvitteringen till 1–1 i den 92:a minuten samtidigt som italienska spelare uppmanar dem att återgå till sin planhalva så att spelet ska kunna återupptas.

”Vi upprepar att inget rasistiskt brott uttalades vare sig tidigare, vid den tidpunkten eller senare och FIGC kommer att skydda sin egen och sina spelares rykte i alla sammanhang.”

Meddelandet avslutas med att det italienska fotbollsförbundet framhåller sitt engagemang för att bekämpa rasism och sitt fördömande av alla former av diskriminering.

Ämnen i artikeln

Rasism
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt