Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 17:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotbollforbundets-plan-em-eller-vm-final-i-stockholm/

SPORT

Fotbollförbundets plan: EM- eller VM-final i Stockholm

Svensk bronsglädje i Frankrike 2019. Nu siktar Svenska fotbollförbundet tillsammans med Stockholms stad på att få arrangera EM eller VM på hemmaplan.
Svensk bronsglädje i Frankrike 2019. Nu siktar Svenska fotbollförbundet tillsammans med Stockholms stad på att få arrangera EM eller VM på hemmaplan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är EM 2025 eller VM 2027 för damer som står på Svenska fotbollförbundets önskelista och man hoppas få finalen i Stockholm.

– Vi är intresserade av att få en av de skarpaste matcherna, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

I veckan kommer Karl-Erik Nilsson ha ett möte med de andra nordiska förbunden för att se om man ska prioritera en gemensam ansökan om EM 2025 eller VM 2027.

– Alla är överens om att det är viktigt att arrangera ett mästerskap. För oss blir ju vår idrott synlig, det är fler pojkar och flickor som vill börja spela fotboll och vi garanterar en spelargeneration att få delta i ett mästerskap eftersom man som arrangör är direktkvalificerad.

Innan sista oktober måste en intresseanmälan vara inskickad till Uefa när det gäller EM 2025, ett arrangemang med 16 lag.

I VM är det 32 lag som gör upp om titeln.

När det gäller vilka samarbetsländer som kommer kunna arrangera matcher så handlar det om Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Under herrarnas EM 2021 nobbades Friends arena som spelplats, Parken i Köpenhamn fick däremot känna på EM-festen.

– Det är klart att det finns ett par matcher som är mer prestigefyllda än de andra, det är en öppningsmatch och finalen. Det kommer att bli en diskussion om vilka matcher som ska fördelas mellan de olika länderna, konstaterar Nilsson.

Det är redan klart att finalspelet i VM i handboll för herrar kommer att spelas i Stockholm 2023 och staden har även VM i ishockey för herrar att se fram emot 2025.

För att kunna genomföra de mästerskapen på bästa sätt kommer Stockholms stad investera 40 miljoner kronor.

– Det betyder att vi inte ser varje evenemang som ett enskilt evenemang utan det handlar om att bygga kunskap över tid, säger moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms stad kommer att ha en styrgrupp där alla bolag och förvaltningar som berörs kommer att ingå när det gäller att samordna resurserna inför ett mästerskap.

– Det är viktigt att staden samlar sig även inom staden, säger Anna König Jerlmyr.

Göteborg anses av många vara Sveriges huvudstad när det gäller evenemang. Nu hoppas Stockolm kunna ta över den titeln.

– Göteborg är en god sparringpartner, det de gör kan vi göra bättre. Stockholm ska bli norra Europas ledande mästerskapsstad, säger Anna König Jerlmyr.

Staden bygger nu upp en organisation som ska arbeta långsiktigt med de stora mästerskapen.

I januari tar Oscar Lavelid rollen som spindel i nätet när det gäller att samordna Stockholms stad med de idrottsförbund som söker och kommer att arrangera mästerskap.

– Satsningen det handlar om är större internationella evenemang. VM i handboll 2023 och VM i ishockey 2025 är redan klara. Förhoppningsvis blir det något av de större fotbollsarrangemangen för damer, EM eller VM, säger Oscar Lavelid.

Ämnen i artikeln

Ishockey
Handbolls-VM
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt